© 2010–2022 Millas Mat

Pepperkaker fra Cappelens Store Kokebok med Royal icing

ingen jul uten

Det finnes utallige oppskrifter på pepperkaker men de fleste inneholder ikke pepper. Før i tiden ble «pepper» brukt som et samlebegrep for eksotiske krydderier. Noen engelske oppskrifter på gingerbread har pepper i seg men de er myke og minner mer om en typisk kake. Denne oppskriften gir lette og sprø pepperkaker og som annen pepperkakedeig må den stå kaldt natten over - grunnen til det er at den inneholder så mye sukker og fett at hvis den ikke får satt seg skikkelig blir den aldeles umulig å hanskes med. Denne oppskriften er litt omarbeidet av meg selv, jeg halverer mengden nellik og tilsetter heller kardemomme. Du kan også tilsette malt pomeransskall hvis du ønsker litt sitrussmak, det får du på apoteket.

Ingredienser

150 gr smør

fem dl sukker

to dl lys sirup

to dl vann

en spiseskje malt kanel

en spiseskje malt ingefær

en kvart teskje malt kardemomme

en halv spiseskje malt nellik

en spiseskje natron (kan ikke byttes ut med bakepulver, da blir ikke kakene sprø)

ca. 850 gr hvetemel + litt ekstra til utbaking

----

Royal icing:

450 gr siktet melis

to eggehvitter

frisk sitronsaft

Pisk smør, sukker og sirup hvitt og luftig. Tilsett deretter vann, krydder og natron. Tilsett melet litt etter litt og jobb deigen godt sammen. Dekk bakebollen med plast og sett den kaldt til neste dag. Kjevle ut deigen til i underkant av en halv centimeter tykk, ikke mer, og stikk ut kaker. Legg de på bakeplate med papir under og stek kakene ved ca. 210 °C i mellom fem og syv minutter.

Bruk en fleksibel metallstekespade til å løfte kakene fra platen og over på kakeristen. La de bli helt avkjølte før de legges over i en tett boks.

tips: vil du lage hull i kakene for å feks. henge på juletreet eller i vinduet kan du enkelt lage det med et sugerør med en gang kakene kommer ut av ovnen.

Til Royal Iccing pisker du sammen melis og eggehvitte til en seig masse og justerer med frisk sitronsaft til ønsket konsistens.