Pennsylvania-Dutch Sticky Coffeecake

vidunderlig kaffekake

Man trenger ikke nødvendigvis å være enige med Amish-folket i deres valg av livsstil, men de lager mye god mat og holder gamle tradisjonelle oppskrifter og husarbeidsteknikker i hevd, det skal de ha. I tillegg til å drive jordbruk livnærer de seg blant annet ved å produsere møbler, tekstiler, vevde tepper og gourmetprodukter som ost, syltetøy, ulike marmelader etc. Denne kaken er en tradisjonell kaffekake hvis oppskrift kan spores helt tilbake til 1820-årene og den er som tittelen på oppskriften sier – sticky. Så kle bunnen av kakeformen med bakepapir og smør det godt. Smørblandingen på toppen vil gi kaken fine bulker som smaker deilig av smør, sukker og kanel.

Ingredienser

kaken:

to spiseskjeer mykt smør

halvannen dl sukker

et stort egg

en teskje bakepulver

en kvart teskje salt

2 1/2 dl hvetemel

1 1/4 dl helmelk eller matfløte

——

topping:

to spiseskjeer mykt smør

1 1/4 dl brunt sukker (stamp det litt ned)

en teskje malt kanel

Sett ovnen på 200 °C og pisk sammen smør, sukker og egg til en luftig krem. Tilsett hvetemel, salt, bakepulver og til slutt melken. Pisk alt til en glatt røre og hell den i en smurt form med bakepapir.

Pisk sammen smør, sukker og kanel og fordel denne massen på toppen av kaken, det er enklest å bruke hendene. Stek kaken først i ca. 20-25 minutter og skru deretter ned ovnen til 190 °C og la kaken stå i ca. 10 minutter til. Kjenne etter med en liten kniv eller kakenål om den er gjennomstekt. La den avkjøle seg i formen før du tar den ut og vender den på et kakefat.