© 2010–2022 Millas Mat

Panettone

italiensk julebrød

Møt den norske julekakens italienske moder nemlig en panettone. den største forskjellen mellom disse to kakene er at den italienske har en adskillig luftigere og lettere konsistens med en mer utpreget sitrussmak. Den norske er mer kompakt og smaker mer av kardemomme. Jeg liker begge to, men synes en panettone er mer majeststisk med sin høye flotte form, nesten som en kongekrone. For å få til denne formen trenger du bakepapir i silikon men det finner du i alle kjøkkenbutikker og det kan brukes flere ganger og til mange flere ting enn dette. Du trenger også en dyp springform som har ekstra god plass for denne kaken trenger det.

Ingredienser

fem spiseskjeer varmt vann (45°C)

14 gr tørrgjær

500 gr siktet hvetemel

125 gr sukker

1,25 dl helmelk

fire egg

to eggeplommer

en teskje ekte vaniljeekstrakt

tolv spiseskjeer usaltet meierismør

325 gr kandisert mikset frukt

2 1/2 teskje revet sitronskall

to spiseskjeer revet appelsinskall

to spiseskjeer smeltet smør

en eggeplomme

en spiseskje fløte

siktet melis til å drysse over

Skyll en bolle under rennende varmt vann slik at den varmes litt opp og tilsett det varme vannet sammen med halvparten av tørrgjæren. Rør det lett sammen og la den stå på benken til gjæren har oppløst seg. Bland inn 60 gr av hvetemelet og dekk bollen med plastfilm. La den hvile til massen har doblet i størrelse.

Bland resten av tørrgjæren i melken i en annne bolle og la også dette stå litt så gjæren oppløses. Pisk sammen sukker, egg, eggeplommer og vanilje i miksebollen og sett på eltekroken. Tilsett deigblandingen du begynte med og miks det hele godt sammen.

Bland sammen resten av hvetemelet med smøret inntil du har en smuldrete masse og bland deretter inn eggemassen. La maskinen jobbe i noen minutter til du får en seig fin deig som danner lange tråder. Tilsett frukt og fruktskall og la det fordeles jevnt. Ha deigen over i en lett oljet bolle, dekk med plastfolie og la den heve lunt i to til tre timer.

Skjær ut en disk av silikonpapiret som passer nedi bunnen på springformen og klipp ut et stykke som plasseres oppi formen så den står høyt over kanten. Smør hele formen godt med smeltet smør. Tipp deigen ut på en lett melet overflate og elt den til en stor ball. Plasser den oppi formen og ha den etterheve i omlag to timer til eller til den har doblet i størrelse.

Skjær et kryss i toppen av deigen, pisk sammen eggeplomme og fløte og pensle hele kaken godt. Sett ovnen på 190 °C og plasser kaken på en rist lavt i ovnen slik at formen får god plass. Sett en ildfast bolle med vann ved siden av formen for å danne litt damp og stek kaken i omlag ti minutter. Skru deretter ovnen ned til 180 °C følg godt med de neste tretti minuttene. Hvis den brunes for raskt kan du dekke formen med et stykke bakepapir. Den totale steketiden vil ligge på en times tid.

La panettonen avkjøles godt på rist under et klede og sikt gjerne over litt melis - det er jo tross alt jul når man lager dette. Panettonen oppbevares innpakket i plast.