Oldemors Kirstens hjortetakk

fra den sorte gryta i Peckelsgt.

Min kjære oldemor var opptatt av juletradisjoner og julebaksten hadde en sterk posisjon hos henne og familien. Hun bakte disse hver eneste jul inntil hun ble for skrøpelig - og smaken tar meg rett tilbake til alle gangene julaften ble feiret i hennes lille hus i Peckelsgt. Dette er en god gammel oppskrift med både Cognac, mye egg og støtt kardemomme. Hjortetakk er sprø, litt mørkere i fargen og med litt mer ujevn ruglete overflate enn smultringer.

Ingredienser

gir ca. 50 kaker

fire egg

250 gr sukker

125 gr meierismør, smeltet

en halv dl god Cognac

en teskje hjortetakk

en teskje kardemomme

600 gr hvetemel, siktet og tilsettes i deigen i to omganger

halvannet kilo matfett til koking

Fremgangsmåte

Smelt smøret og sett det til side for avkjøling. Pisk eggedosis av egg og sukker og tilsett deretter det smeltede smøret sammen med Cognac og kardemomme. Del melet i to like porsjoner og bland hjortetakk inn i den ene delen av melet som du blander inn i deigen. Dekk bollen med plast og sett den kaldt til neste dag.

Finn frem et baksteklede og resten av melet du veide opp da du laget deigen. Ta litt og litt av deigen fra bollen og bruk melet til utbaking. Stikk ut kaker med et glass eller en utstikker og skjær tre hakk i kantene som under steking vil danne små tagger (derav kakens navn).

Sett kakene kaldt mens du varmer opp smultet til omlag 170 °C i en solid jerngryte. Ikke kok for mange av gangen så temp. i gryten synker. I så fall må du ta en pause og temperere smultet på nytt. Legg de over på en rist med kjøkkenpapir etter hvert som de kommer ut av gryten. Når de er kalde kan de pakkes ned i poser og fryses til julens kaffestunder. De tines raskt i romtemperatur.