© 2010–2022 Millas Mat

Oldemors eplekake i langpanne

et vaskevannsfat med epler takk

Vi har alltid hatt massevis av epler i hagen og når de var klare for innhøsting var det bare å sette igang med å bake en fire-fem langpannekaker. Det beste er å være to om dette, en lager kakerøren og den andre forbereder eplene. Denne kaken er meget holdbar i frysen så lag fler når du først er i gang. Ta opp et stykke, lun den forsiktig i ovnen og server med moderat søtet krem eller iskrem til. Du vil ikke angre, og husk at det å lage eplekake med melne dvaske epler aldri blir bra. Du må ha faste og syrlige epler som tåler varmebehandling.

Ingredienser

nok til en landpannekake:

to dl helmelk

200 gr smør

tre egg

tre dl sukker

to teskjeer bakepulver

fire teskjeer ekte vaniljesukker

seks dl hvetemel

en snau kili friske syrlige epler (Transparent eller tradisjonelle matepler)

50 gr grovhakkede mandler

perlesukker og malt kanel

Kutt smøret i mindre terninger og kok opp melken. Smelt deretter smøret i melken og sett det til side. Kle en langpnne med bakepapir og smør papiret godt, sett ovnen på 170 °C og skrell eplene, fjern kjernehuset med en utstikker og kutt de i tynne båter.

Pisk egg og sukker til en lett eggedosis, sikt sammen hvetemel og bakepulver og vend dette inn i eggedosisen. Tilsett vaniljesukkeret sammen med melk- og smørblandingen og bland alt sammen ved å bruke en slikkepott og husk rolige bevegelser så du bevarer mest mulig luft i røren. Spre røren utover i langpannen i et jevnt lag og legg på eplebåtene tett i tett som et taksteinsmønster. Du skal legge de meget tett. Dryss deretter på kanel og grovhakkede mandler og avslutt med et jevnt lag av perlesukker. Ikke vær gjerrig men du skal heller ikke overdrive.

Stek kaken i omlag 40 minutter og la den avkjøle seg i langpannen. Skjær den i passende stykker og når den er kald kan den fryses i porsjonsbiter. Den er god i minst tre måneder.