© 2010–2022 Millas Mat

Oberstens kneppkaker

kaker som skal dyppes

Disse små brune kakene blir beinharde og det skal de bli for meningen er at de skal dyppes i kaffe, te eller kakao før de spises. I Norge er nok disse kakene uløselig knyttet til Gabriel Scotts fortelling og filmklassikeren Tante Pose der obersten i all sin velde skjeller ut kjøkkenpiken Marianne for å ha glemt kaffen og (hans favoritt) “de små brune tingestene” som da er kneppkaker. Dette er gamle julekaker og det finnes både myke og harde varianter av dem. De har nok kommet hit til lands via Danmark og Tyskland der de går under navnet knepkage eller knasterkuchen og refererer til lyden de lager når de knekker.

Ingredienser

gir ca. 60 små kaker:

100 gr smør (smeltet)

125 gr sukker

300 gr hvetemel

et stort egg

en teskje bakepulver

en dl lys sirup (engelsk golden syrup fra Tate&Lyle er den beste)

en halv teskje malt ingefær

fire spiseskjeer malt koriander

revet skall av en sitron

Smelt smøret ved svak varme og sett det til side, du vil ikke ha smøret aldeles glovarmt.

Tilsett alle de øvrige ingrediensene i en miksebolle og hell over smøret til slutt. Sett den solide k-vispen (ikke ballongvispen) på maskinen og skru den på lav hastighet. La den jobbe rolig i omlag fem minutter inntil du har en lett seig lysebrun deig. Samle den sammen til en klump, pakk den inn i plastfolie og sett den kaldt i kjøleskapet i en drøy times tid, er det mellom fem til syv minusgrader ute pleier jeg like gjerne å sette den utendørs.

Sett ovnen på 190-200 °C og kle to stekeplater med bakepapir, knip små biter av deigen og rull de til jevne pene små kuler, de skal være på størrelse med en hasselnøttkjerne m/skall. Jeg steker tjue kaker per brett så de får plass til å utvide seg litt. Stek kakene lys brune i omlag 10-15 minutter og bruk en stekespade til å flytte de over på kakeristen. La de avkjøle seg helt i minst to timer så de blir sprø og harde før de legges over på glass eller i en tett kakeboks.

Disse kakene er holdbare i inntil to måneder.