Numedalskling fra Rollag

et to-dagers bakeprosjekt

Å bake tynne lefser som dette krever litt teknikk og er ikke noe man gir seg i kast med helt uten veiledning. Jeg har i denne oppskriften forsøkt å være så grundig jeg kan i beskrivelsen av fremgangsmåten. Dere bør være to stykker til selve prosessen og du må begynne dagen før med å koke opp melkeblandingen så den kan avkjøles helt til neste dag. En annen viktig ting er håndklærne. De må selvsagt være gullende rene men det som også er viktig å huske på er at de kan ikke lukte sterkt av parfymert tøymykner. Da må de vaskes på nytt uten dette før du setter i gang.

Ingredienser

oppskriften gir tretti leiver (120 ferdige snipper):

halvannen dl kulturmelk

tre dl seterrømme

syv dl helmelk

750 gr ekte meierismør

halvannen kilo hvetemel

fem egg (fem plommer og tre eggehvitter)

——

fyll:

omlag 1,2 kg ekte meierismør

omlag 1,2 kg sukker

Fremgangsmåte

Du trenger følgende utstyr: en stor 60 cm. steketakke, en smal bit av en gardinstang el. en lang trespatel, baksteklede, fuktige kjøkkenhåndklær, et kjevle med spiral- eller rutemønster, en stor skjærefjøl, en lang kjøkkenkniv, bakepapir, frysefolie, brødposer som tåler frysing og plastklemmer. Forklede og skaut anbefales på det sterkeste.

Kok opp kulturmelk, rømme, smør og melk og la det avkjøle seg til neste dag. Smøret vil samle seg på toppen etterhvert som blandingen avkjøles men slik skal det være. Arbeid inn hvetemel, eggeplommer og eggehvitte med hendene eller bruk en stor sleiv og jobb deigen godt sammen. La den sette seg i en halvtimes tid og del den deretter inn i 30 mindre emner.

Ta ut smøret fra kjøleskapet nå så det blir skikkelig mykt og får romtemperatur. Du kan ikke smøre lefser med kjøleskapskaldt smør. Det er dømt til å mislykkes.

Når du skal begynne å kjevle ut må du arbeide i et noenlunde kjølig rom og sette opp god trekk så luften holdes avkjølt mens du jobber. Spre bakstekledet utover bakebordet og dryss det med litt hvetemel. Kjevle ut en leiv på omlag 50-55 cm, den skal være løvtynn, og bruk den runde gardinstangen til å rulle den opp og deretter legge de ustekte leivene i stabler med bakepapir mellom hvert lag. Ikke legg mer enn ti leiver oppå hverandre. Dette må du gjøre ellers får du de ikke fra hverandre når du skal begynne å steke. Beregn omlag to timer til å kjevle ut alle leivene.

Når du skal begynne å steke må du over i et annet rom. De ustekte leivene må ligge i det kalde rommet så du må hente en og en. Sett takken på nesten maks temperatur (de fleste takker går til 9-10 og jeg pleier å ha min på 9. Smør takken med litt smør før du steker den første leiven og spre fuktige håndklær utover ved siden av takken så de er klare.Nå trenger du en ekstra person til å hjelpe deg. Det du gjør nå er å finne frem en stor skjærefjøl, lett melede bakebrett eller fjøler, smør, smørkniv, sukker, fuktige håndklær og en lang kokkekniv og rigger alt dette til et godt stykke unna der du skal stå og steke.

Rull opp den første ustekte leiven på trestangen og rull den over på takken, la den få mellom 10-15 sekunder før du bruker den flate trespatelen og flipper den over. Når den har fått noen sekunder på den andre siden så bretter du den i to som en halvmåne og legger den på et fuktig klede med enda et fuktig klede over og lar den hvile i et minutts tid. Da må din glade assistent komme og ta med leiven bort til seg der leiven brettes opp og smøres riktig med ekte smør før den får et generøst sukkerdryss, foldes over og skjæres i snipper. Først på midten, så hver del på midten igjen slik av du får fire snipper. Bruk kniven til å skjære av endene om de trenger litt trimming- noe de fleste gjør, og legg de deretter i stabler på fem eller ti og dekk de med et fuktig klede. De må ikke ligge og tørke ut.

Så er det bare å hente en ny leiv og gjenta prosessen. Dette er et kontinuerlig arbeid og vil dere ha en pause må stekeren stoppe å steke og smøreren stoppe å smøre. Denne jobben pleier å ta like over en time.

Deretter pakkes lefsestablene, først i frysefolie med litt fryseteip og deretter i plastposer som lukkes med klemmene. Deretter skal de rett i fryseren og så er jobben gjort.