© 2010–2022 Millas Mat

Nordlandslefser med smørkrem

god norsk tradisjonsbakst

Disse kaffegodbitene går ofte under navnet tykklefse eller og er en spesialitet fra Nordland. De aller fleste oppskriftene inneholder både sirup og hjortetakk noe som gir de en særegen og fin smak. Dette er noe av det aller beste jeg vet om når det kommer til norsk tradisjonsbakst og jeg har lært å lage disse av min mor som er en særdeles dyktig bakerske. Litt tid tar det men det er så absolutt verdt jobben.

Ingredienser

oppskriften gir tolv ferdige doble lefser:

200 gr meierismør

tre dl sukker

to egg

halvannen dl kulturmelk

halvannen dl lys sirup

en teskje malt kardemomme

en teskje hjortetakk

en teskje natron

omlag en kilo hvetemel

——

fyll:

en halvt kilo mykt meierismør

en halvt kilo sukker

Pisk smør og sukker hvitt og luftig og bland deretter inn de andre ingrediensene. La deigen hvile kaldt en liten stund mens du setter opp utstyret. Finn frem takke, baksteklede, en tilmålt papplate eller et lokk på 20 cm. et konditorhjul, en rutekjevle og en stekespade i metall samt rene kjøkkenhåndklær og ekstra hvetemel til utbaking.

Pisk sammen smør og sukker til smørkrem og la den stå på kjøkkenbenken så den holder seg myk og smørbar.

Del inn deigen i fire emner og kjevle ut en leiv på omlag en halv cm tykkelse (ikke mindre). Legg på papplaten eller lokket og bruk konditorhjulet til å skjære ut sirkler. Legg de utover på et lett melet underlag men ikke legg leivene oppå hverandre. Sett på takken til like over middels temperatur og prøvestek en leiv. De skal være lett gylne med små sorte flekker. Disse lefsene må snus flere ganger siden de inneholder hevemiddel og må få tid til å bli helt gjennomstekte. Når de er ferdige legges de over på en kakerist dekket med noen flere lag rene kjøkkenhåndklær for avkjøling.

Når lefsene er kalde smøres en leiv med et tykt lag smørkrem, legg en ny leiv oppå og klem dem lett ned. Del hver leiv i fire og frys de så i passende antall. Husk å bruke både frysefolie og fryseposer. Lefsene er gode i opptil tre måneder.