© 2010–2021 Millas Mat

Navajo Fry Bread

knasende fritert brød fra New Mexico

Dette brødet ble utviklet da amerikanske myndigheter i 1864 tvangsflyttet Navajo-folket ut av Arizona og til New Mexico. Grunnen var at nybyggerne fra Europa ville ha landområdene for seg selv. Det var en marsj på snaue 490 km. som i dag refereres til som "The Long Walk" for de måtte gå på sine ben, ingen transport ble organisert. Hvis du som turist besøker et reservat kommer du til å støte på to ting. Fantastisk vakkert håndtverk og frybread. Knasende sprøtt, gyllent og aldeles uimotståelig. Noen bruker dem til tacos, men en annen klassisk kombinasjon er med chili con carne, revet ost, rømme og frisk koriander slik du ser på bildet.

Ingredienser

gir fire ferdige brød:

195 gr hvetemel + ekstra til utbaking

en toppet teskje bakepulver

en halv teskje fint havsalt

omlag halvannen dl lunkent vann og melk (blandet)

omlag en halv liter nøytral olje til steking

Ha hvetemel, bakepulver, havsalt og melkepulver i blandebollen. Sett på eltekroken og hell i mesteparten av væsken mens maskinen går. Tilsett mer væske om du ser at deigen blir for tørr. Ta den ut av bakebollen, elt den lett og del den inn i fire jevnt store deler. Form de til boller og la de hvile i tjue minutter under et fuktet håndkle. De vil ikke heve seg siden dette er en deig med bakepulver.

Varm opp oljen til 190 °C (bruk nok olje til at den står omlag tre cm. opp på kanten av gryten) og klapp eller kjevle ut deigen til tynne leiver. De skal være så tynne at de nesten er gjennomsiktige. Kutt er snitt i midten på dem - det forhindrer at de blåser seg for voldsomt opp. Legg de direkte over i den varme oljen. La brødet steke inntil du ser det begynner å bli gyllent langs kanten, da snur du det og lar det stekes på andre siden. Steketiden vil ligge på omlag to minutter pr. side så dette går fort.

La det renne av seg på kjøkkenpapir og legg det deretter over på rist mens du steker opp de andre. Da holder de seg sprø.