Mummifamiliens pepperkakehus

et prosjekt for den tålmodige

Dette er selveste Mummihuset fra Tove Jansons fortellinger. Vi tok utgangspunktet i den klassiske sekskantede formen og laget seks veggpaneler og seks takplater samt en rund disk som dannet selve basen for huset. Veggpanelene måler 23x4 cm. og med takplatene ble huset 33 cm. høyt. Det sier seg vel selv at man bør montere et såpass høyt hus med smeltet sukker for at det skal stå støtt og tåle vekten av pynten som kommer etterpå. Denne jobben er ikke noe for små barn. I det hele tatt er ikke dette en jobb for de minste siden det er mye smått og fiklete arbeid som skal gjøres for at det skal se ut som dette. Men litt gingerbread-DIY for de voksne er da lov i de sene kveldstimer. Og resultatet kan alle nyte synet av etterpå.

Ingredienser

en kilo pepperkakedeig

tykk papp til utskjæring av formene

et konditorhjul eller et pizzahjul

fire tuber hvit og grønn Dr. Oetker melisglasur

en stor pose Jule Non-Stop

200 gr sukker til smelting

----

melisglasur:

ca. 450 gr siktet melis

to eggehvitter

frisk sitronsaft

en liten ledlys-lenke (vi bruker de fra IKEA som går på batteri)

Fremgangsmåte

Begynn med å skjære ut malene i papp slik at de er klare. Kjevle ut 1/3 av pepperkakedeigen (holdt resten kaldt inntil du trenger mer) til en leiv på omlag 3 mm. og bruk malene samt et konditorhjul til å skjære ut formene. Lag to høye smale vinduer på fem av de seks panelene og et vindu øverst på det skjette panelet slik at du kan plassere inngangspartiet på det panelet som bare har et vindu.

Målene på formene er:

veggpanelene: 4x23 cm

takplatene: 5x8 cm

inngangspartiet: to sidevegger: 2x5 cm, to takplater: 3x3 cm.

bunnplaten: 20 cm i diameter

Vinduene består av ni små ruter hver som vi har kuttet ut på frihånd med en smørkniv mens deigplanelene har ligget ustekte på bakeplatene. Bakeplatene må være kledd med bakepapir. Du har mer kontroll på stekingen om du steker veggpanelene, takplatene, disken og delene til inngangspartiet hver for seg. Delene stekes ved 175 °C i omlag 7-10 minutter. Du må følge godt med slik at delene blir godt nok stekt men ikke brent. Legg de over på rist slik at de avkjøles og blir sprø. Du kan ikke bygge et hus med bløte pepperkakedeler. Husk å gå over vinduene umiddelbart etter steking med en kniv eller en trepinne hvis noe har vokst sammen eller blitt skjevt etter steking. Lag også et hull i det ene veggpanelet slik at ledningen til lyslenken kan komme ut igjennom bakveggen.

Ta en stykke bakepapir og tegn opp den sekskantede formen huset skal ha. Bruk en jernpanne til å smelte sukkeret. Jeg brukte en 26-28 cm jernpanne og smeltet sukkeret over medium varme til det fikk en dyp karamellbrun farge. Husk å regulere varmen raskt når det trengs og ta pannen av platen ved behov. Dypp veggdelene nedi sukkeret og monter de sammen aller først. Ved å dyppe delene i sukkeret fremfor å smøre det på får du et mye penere resultat og mye mindre klineri. Øverflørig smeltet sukker kan som oftest bare plukkes av når det har stivnet. Husk at det siste veggpanelet må dyppes på begge sider så det blir festet.

La veggene tørke godt før du begynner med takplatene. Inngangspartiet setter du sammen for seg selv men bruk smeltet sukker til å montere dette også.

Vi begynte med å dekorere veggene med grønn glasur. Deretter tok vi vinduene med hvit glasur. I kjøkkenmaskinen pisket jeg opp den ekstra stive dekorglasuren som jeg fylte i en sprøytepose. Denne stive glasuren brukte vi til å feste Non-Stop på taket. Deretter tettet vi alle skjøtene på og rundt taket samt alle skjøtene mellom veggplatene og inngangspartiet. Sistnevnte festet vi til selve huset med glasuren. Når glasuren stivner blir den beinhard og fester alt meget godt. La huset stivne skikkelig før siste del av jobben.

Tilslutt plasserte vi en liten ledlys-lenke inni huset og satte det oppå bunnplaten. Vi dekorerte rundt med små Mummifigurer vi har spart på fra en adventskalender og selve huset står oppå et rundt lysfat slik at det kan flyttes ved behov.