Millionaire, trillionaire or billionaire shortbread

shortbread med karamell og sjokolade

Denne kaken bakes ofte til jul i Skottland men er ingen typisk julekake. Men siden jeg har en mann som elsker shortbread så tenkte jeg at julen var en fin anledning til å forsøke meg på disse. De kan varieres enkelt ved å tilsette noe salt som legges på kaken før sjokoladen helles over. Dette kan vært salt potetgull, knuste Ritzkjeks, saltkringler eller peanøtter. Jo mer du legger på jo fjongere blir kaken og jo fjongere kake jo rikere er du.

Ingredienser

shortbreadbunn:

250 gr hvetemel

75 gr sukker

175 gr kaldt meierismør i terninger

----

karamelltopping:

100 gr meierismør

100 gr lys brunt sukker

to bokser søt kondensert melk (397 gr. pr. boks)

----

200 gr grovhakket melkesjokolade eller semi-sweet sjokolade (du kan også blande de to)

Fremgangsmåte

Smør en firkantet springform med litt smør eller formfatt og kjør hvetemel, sukker og smør til en finkornet masse i en prosessor. Elt den sammen og spre den ned i formen med hendene. Bruk baksiden av en spiseskje til å glatte ut deigen. Se til at det blir jevnt og prikk deigen med en gaffel. Bak den ved 180 °C i omlag tjue minutter eller til den er lett gyllen og la kaken avkjøle seg helt i fomen.

Tilsett smør, sukker og kondensert melk i en kjele og kok opp under kontinuerlig pisking. Skru ned varmen og la den småkoke i omlag fem minutter. Pisk hele tiden inntil du ser at massen tykner lett og ta kjelen av platen. La den stå i noen minutter så den ikke lenger er kokvarm og pisk den godt opp. Hell massen over kaken i formen og la den avkjøle seg. Sett den så i kjøleskapet i en times tid eller inntil massen har stivnet.

Smelt sjokoladen over vannbad og hell den forsiktig over kaken. La den på nytt avkjøle seg på benken før du setter den tilbake i kjøleskapet til sjokoladen er stiv. Bruk en taggete brødkniv til å dele kaken inn i små firkanter eller avlange bars.