© 2010–2019 Millas Mat

Millionaire, trillionaire, billionaire shortbread

Denne kaken bakes ofte til jul i Skottland men er ingen typisk julekake. Men siden jeg har en mann med en seriøs kiltfetisj så tenkte jeg at julen var en fin anledning til å forsøke meg på disse. De kan varieres enkelt ved å tilsette noe salt som legges på kaken før sjokoladen helles over. Dette kan vært salt potetgull, knuste Ritz, saltkringler eller peanøtter. Jo mer du legger på jo fjongere blir kaken.

Millionaire, trillionaire, billionaire shortbread

Ingredienser

shortbread:

250 gr hvetemel

75 gr sukker

175 gr kaldt smør i terninger

----

karamelltopping:

100 gr smør

100 gr lys brunt muscavadosukker

to 397 gr bokser søt kondensert melk

----

200 gr grovhakket melkesjokolade eller semi-søt kokesjokolade (du kan også blande de to)

Smør en firkantet springform med litt smør eller formfatt og kjør hvetemel, sukker og smør til en finkornet masse i en prosessor. Elt den sammen og spre den ned i formen med hendene. Bruk baksiden av en spiseskje til å glatte ut deigen. Se til at det blir jevnt og prikk deigen med en gaffel. Bak den ved 180 °C i omlag tjue minutter eller til den er lett gyllen og la kaken avkjøle seg helt i fomen.

Tilsett smør, sukker og kondensert melk i en kjele og kok opp under kontinuerlig pisking. Skru ned varmen og la den småkoke i omlag fem minutter. Pisk hele tiden inntil du ser at massen tykner lett og ta kjelen av platen. La den stå i noen minutter så den ikke lenger er kokvarm og pisk den godt opp. Hell massen over kaken i formen og la den avkjøle seg. Sett den så i kjøleskapet i en times tid eller inntil massen har stivnet.

Smelt sjokoladen over vannbad og hell den forsiktig over kaken. La den på nytt avkjøle seg på benken før du setter den tilbake i kjøleskapet til sjokoladen er stiv. Bruk en taggete brødkniv til å dele kaken inn i små firkanter eller avlange biter (bars).