© 2010–2019 Millas Mat

Maxim's Applecrumble fra New York

Maxim’s var en ganske så brun kafé som lå like ved hotellet mitt første gang jeg besøkte New York. Jeg var på vei tilbake til rommet mitt men fikk lyst på litt dessert før sengetid gå jeg gikk innom siden det var åpent og fullt av folk som alltid er et godt tegn når man besøker spisesteder i utlandet. Denne eplepaien med knasende sprø topping og kokkens egen vaniljesaus smakte så høstlig og deilig at jeg kreerte oppskriften slik som jeg husket den denne iskalde kvelden.

Maxim's Applecrumble fra New York

Ingredienser

fire til fem faste syrlige epler feks. Granny Smith

tre spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer lys brunt sukker

saften av en sitron

en halv teskje malt kanel

en klype revet muskatnøtt

——

topping:

en dl hvetemel

en dl havregryn

en dl sukker

125 gr smør

en klype havsalt

50 gr grovt knuste valnøttkjerner

Press saften fra sitronen og skrell og del eplene inn i tynne båter. Dryss på lyst og brunt sukker og vend alt godt sammen med hendene. Spre eplene utover i en 20-24 cm stor terte- eller paiform med hel bunn.

Sett ovnen på 180 °C og plasser risten mist i ovnen. Tilsett alle ingrediensene til toppingen i en romslig bolle og gni smøret ut med hendene. Fordel deretter massen utover eplene og stek paien i omlag 35 minutter. Skru deretter temperaturen opp til 200 °C og stek den videre i omlag et kvarter inntil toppingen er gyllen og noe oppblåst. La paien hvile en liten stund før servering.