© 2010–2021 Millas Mat

Maxim's Oaty and Crunchy Spiced Applecrumble

et reiseminne fra New York City

Maxim’s er en ganske så brun café som ligger like ved hotellet jeg bodde på første gang jeg besøkte New York. Jeg var på vei tilbake fra teateret men fikk lyst på litt dessert før sengetid så jeg gikk innom siden det var åpent og fullt av folk - noe som alltid er et godt tegn når man besøker spisesteder i utlandet. Denne epledesserten med knasende sprø topping og kokkens egen vaniljesaus smakte så høstlig og deilig at jeg gjenskapte den hjemme på mitt eget kjøkken noen uker senere.

Ingredienser

fire til fem faste syrlige epler feks. Granny Smith

tre spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer lys brunt sukker

saften av en sitron

en halv teskje malt ceylonkanel

en klype revet muskatnøtt

——

topping:

en dl hvetemel

en dl havregryn

en dl sukker

125 gr smør

en klype havsalt

50 gr grovt knuste valnøttkjerner (kan sløyfes)

Press saften fra sitronen og skrell og del eplene inn i tynne båter. Dryss på lyst og brunt sukker og vend alt godt sammen med hendene. Spre eplene utover i en 20-24 cm stor terte- eller paiform med hel bunn.

Sett ovnen på 180 °C og plasser risten mist i ovnen. Tilsett alle ingrediensene til toppingen i en romslig bolle og gni smøret ut med hendene. Fordel deretter massen utover eplene og stek paien i omlag 35 minutter. Skru deretter temperaturen opp til 200 °C og stek den videre i omlag et kvarter inntil toppingen er gyllen og noe oppblåst.

La paien hvile og sette seg en times tid før servering. Den er svært flytende når den kommer ut av ovnen.