Mammas sirupskake

alltid kake på lur

Denne kakeoppskriften tror jeg opprinnelig er engelsk men mamma har hatt den i sin håndskrevne kokebok i mange tiår. Denne kaken lager du i langpannen og deler opp i passende stykker. Den er super til frysing så du raskt kan tine noe godt til kaffen. Server den gjerne i tykke skiver med smør og bitter marmelade til og om du ønsker kan du også drysse sukat over kaken før steking. Et lite tips til slutt, når du skal veie eller måle opp sirup så gni litt nøytral olje på veiebrettet eller i litermålet, da sklir sirupen av og det blir lettere og få ut alt.

Ingredienser

500 gr sukker

400 gr mørk/lys sirup

200 gr smør

to spiseskjeer appelsinmarmelade

en halv teskje malt koriander

en halv teskje malt ingefær

fire dl helmelk

to teskjeer bakepulver

en teskje natron

to egg

700 gr hvetemel

Fremgangsmåte

Ha sukker, sirup, smør og appelsinmarmelade i en romslig kjele og kok det opp så smøret smelter og sukkeret løser seg opp. Sett kjelen til side i noen minutter for avkjøling men du må ikke sette kjelen for kaldt eller i vann. Da begynner sukkeret å krystallisere seg og du må varme opp blandingen på nytt så du ikke får steinharde sukkerklumper i kakerøren.

Sett ovnen på 170 °C og kle en langpanne med bakepapir og smør dette godt med formfett eller smør. Pass på at papiret går godt opp på kanten av formen.

Sikt sammen mel, bakepulver, natron og krydder. Tilsett dette i kjelen med den avkjølte sirupsblandingen og ha deretter i egg og melk. Rør alt sammen til en jevn kakerøre og hell den over i formen. Stek kaken i ca. 50 minutter og sjekk med en kakenål at den er ferdig. La den avkjøle seg i formen før den hvelves ut på en rist.