Madeleines à la vanille med bær og lemoncurd

kaken som litteraturen hyllet

Marcel Proust er nok ikke den eneste her i verden som har elsket disse kakene men det er uten tvil han som har bidratt til at de er såpass berømte som de er. I boken På sporet av den tapte tid bruker Proust disse madeleines som en viktig metafor. I denne klassiske oppskriften fra Le Cordon Bleu er det veldig viktig at kakerøren får avkjøle seg en times tid eller to. Den kan også lages dagen før og hvile kaldt over natten uten problemer. Et dryss melis over de ferdige kakene er prikken over i-en. Du trenger en brett som dette for å lage kakene men de finnes til en rimelig pris hos de fleste forhandlere av kjøkkenutstyr eller online.

Ingredienser

gir omlag tjue madeleines:

200 gr smeltet og avkjølt smør

130 gr sukker

tre egg

200 gr hvetemel

en teskje bakepulver

skallet av en halv sitron (kan byttes ut med en teskje ekte vaniljeekstrakt)

en spiseskje mild honning, akasie

fire spiseskjeer helmelk

tolv hele friske bringebær (kan sløyfes)

omlag tre spiseskjeer lemoncurd (kan sløyfes)

Smelt smøret sakte over medium varme og pass på at det ikke blir brunt. Mens smøret avkjøles litt har du i honningen så den varmes noe. Pisk egg og sukker til en fyldig eggedosis og bland sammen hvetemel, bakepulver og revet sitronskall i en egen bolle. Hvis du bruker vanilje i stedet for sitronskall blander du den inn i den ferdige røren.

Tilsett det avkjølte smøret i eggedosisen og vend inn melblandingen med en slikkepott. Vend inn melken til slutt, Dekk bollen med plast og sett kakerøren kaldt en times tid eller mer.

Sett ovnen på 190 °C og smør madeleinebrettet med formfett eller bruk smeltet smør og dryss på hvetemel hvor du dunker ut det overflødige. Fyll en sprøytepose med kakerøren og ikke fyll formene helt fulle. Legg på et bringebær med stilkfestet opp og press det noe nedi kaken. Bak kakene i fem minutter, skru ned temperaturen på ovnen til 160 °C og bak de videre i fem til syv minutter til inntil de er lys gylne.

Mens kakene er i ovnen fyller du en ren sprøytepose med lemoncurd og når kakene er ferdigstekte men fortsatt lunkne setter du sprøyten nedi bærene og fyller kaken forsiktig med litt lemoncurd. Ikke sprøyt for hardt, da sprekker kaken lett. Madeleines bør spises samme dag de er bakt og aller helst lunkne rett fra ovnen.