Lussekatter med ekte safran

djevelsk gode kattehaler med særpreg

Dette er den gode svenske oppskriften på lussekatter og det skal brukes ekte safran. Noen bruker malt gurkemeie - men da får du ikke den pene fargen eller den gode særegne smaken så jeg anbefaler at du spanderer noen kroner på ekte vare. Den Hellige Lucia av Siracusa led martyrdøden for sin kristne tro rundt år 300 e. Kr og er i dag skytshelgen for sin hjemby på Sicilia. I den julianske kalenderen var natt til 13. desember den lengste natten i året og dermed oppstod forestillingen Lussi-langnatt der man virkelig måtte passe seg for de onde kreftene som var løs og krigen mellom lyset og mørket var i full gang.

Ingredienser

et gr. ekte safran, ISO-sertifisert

to teskjeer Cognac eller mørk rom

150 gr meierismør

en halv liter helmelk

50 gr fersk gjær

175 gr sukker

en halv teskje finmalt havsalt

to teskjeer malt kardemomme

omlag 13 dl hvetemel + elstra til utbaking

----

et sammenpisket egg til pensling

store rosiner til pynt

smeltet smør og sukker til pynt, perlesukker eller tykk melisglasur

Fremgangsmåte

Legg safran i Cognac og la det trekke i en halvtime. Hell kokende vann over rosinene slik at de svulmer opp. Da tørker de ikke ut i ovnen under steking.

Smelt smøret i en kjele, hell i safranblandingen og hell over melken. Se til at det hele er fingervarmt før du smuldrer i gjæren og pisker den godt ut i melken.

Sikt melet og bland det sammen med sukker, havsalt og kardemomme. Hell melkeblandingen over i miksmasteren og sett på eltekroken. La maskinen gå mens du tilsetter melblandingen litt etter litt. La maskinen arbeide til du ender opp med en fin glatt deig som slipper bakebollen. Dekk til deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted. Dette pleier å ta en times tid.

Sett ovnen på 225 °C og kle to stekeplater med bakepapir. Elt deigen lett og trill den ut til fingertykke pølser, form ut lussekatter som legges på platen og la de etterheve under et rent klede i ca. 15-20 minutter. Pensle de med sammenpisket egg, pynt med rosiner og stek de i ca. 5-7 minutter midt i ovnen. La de avkjøle seg på rist. Lussekattene tåler godt å fryses.

For en ekstra god smak kan du pensle lussekattene med smeltet smør og dyppe de i sukker før servering eller pynte de med tykk melisglasur.