© 2010–2022 Millas Mat

Linser med vaniljekrem

om mulig er dette en av verdens beste kaker

Linse er den beste kaken i hele verden, sa skuespillerinnen og diva Wenche Foss under et intervju på Theatercafeen. Og disse små godbitene er enklere å lage enn mange tror. De er opprinnelig en videreføring av den berømte Linzertorte fra Østerrike, kaken som har verdens eldste dokumenterte oppskrift helt tilbake til 1653. Disse små kakene kalles for Linzeraugen (linseøyne) siden de er minivarianter av den opprinnelige kaken.

Ingredienser

deigen:

230 gr hvetemel

125 gr meierismør

125 gr sukker

to teskjeer bakepulver

et egg

en spiseskje melk

----

en halv porsjon eggekrem

litt siktet melis

Lag kremen i god tid siden denne må avkjøles. Jeg pleier å lage den dagen før.

Sett ovnen på 170 °C og spray et muffinsbrett med litt formfett i hver grop. Smør de helt opp langs kanten slik at toppen av kaken ikke rives vekk når du skal ta de ut.

Smuldre mel og smør i en bakebolle, Tilsett sukker og bakepulver og miks alt dette godt sammen. Pisk egg og melk lett med en gaffel og tilsett dette. Arbeid alt sammen til en fin og fast deig.

Pakk den inn i plastfolie og ha den hvilke i kjøleskapet i en halvtimes tid.

Ta 2/3 av deigen og del den inn i seks like store biter, dryss mel på hendene og klapp ut små leiver som du kler muffinskoppene med. Fordel i kremen og ta resten av deigen og klapp ut små lokk som du legger over kremen. Brett deigkanten over så det blir tett og fint. Her må du være nøye så det ikke er noen hull.

Stek kakene i omlag 35-40 minutter til de er lys gylne. La de avkjøle seg godt i formen før du vipper de ut ved hjelp av en liten smørkniv og sett de på kakeristen. La de bli helt kalde før de får et lett melisdryss før servering.