© 2010–2022 Millas Mat

Lavash

flatbrød fra Armenia

Brød som dette finnes i nærsagt alle kulturer og har vært bakt i nærmere 1000 år. Lavash forbindes med Armenia, et land i Lilleasia som grenser til bla. Tyrkia, Iran og Georgia. Tradisjonelt stekes Lavash i sylinderformede leirovner men her bruker vi en helt vanlig stekeovn. Dette er ypperlig til all slags arabisk mat og spesielt godt er det med hummus til.

Ingredienser

gir tre stykker:

200 gr hvetemel

en kvart teskje havsalt

110 ml romtemperert vann

60 gr vanlig olivenolje (tilsvarer 90 ml)

sesamfrø eller valmuefrø

Dette kan gjøres for hånd eller i kjøkkenmaskin med eltekrok

Sikt melet nedi en passende bakebolle. Løs opp saltet i vannet og hell det over melet sammen med olivenoljen. Arbeid det hele godt sammen til du har en smidig deig, dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken i 30 min.

Ta av plasten og løft enden av deigen mot midten, jobb rundt hele deigen og når alle kantene er løftet opp og inn mot midten snur du deigen så foldene havner på undersiden. Dekk med plast og ha deigen hvile i nye 30 min til. Gjenta denne prosessen ytterligere en gang slik at den totale hviletiden på deigen blir halvannen time.

Del deigen inn i tre like deler. Sett ovnen på 220 °C med stekebrettet inni slik at også dette varnes opp. Klipp til et stykke bakepapir som passer platen. Finn frem de frøene du ønsker å bruke.

Vask hendene godt og ta av evt. ringer & smykker, dette er viktig fordi du skal bruke hendenes overside til å forme ut brødene til tynne leiver. Kjeve de ut lett først og legg leiven over den ene hånden. Bruk den andre til å rolig dra deigen utover så den blir tynnere og tynnere og løft leiven fra hånd til hånd for å få til dette. Legg den på bakepapiret når den er omlag 2/3 av størrelsen av en stekeplate og press ned kantene som gjerne er noe tykkerene enn selve leiven. Oppstår det hull så klem de sammen igjen, ingen grunn til panikk. Dryss på frø og dra bakepapiet over på den varme stekeplaten. Bak brødene i 4-6 minutter eller til de er lys gylne. Følg godt med for dette går fort og ovner kan variere mye selv om temp. er riktig innstilt.

Legg brødet over på rist (uten bakepapiret under) umiddelbart etter steking og fortsett med resten av deigen.