Krabbelurer

nederlandske smultboller med kardemomme

Har du hilst på forgjengeren til donuts - dette er de tradisjonelle nederlandske olykoeks eller oljeboller som immigrantene bragte med seg til Den Nye Verden. Et problem med disse var at de lett endte opp rå i midten, noe som ikke smaker særlig godt og det var faktisk en norskættet mann som tok patent på en utstikker som laget et jevnt hull i bollene før koking. Da var problemet løst og donuten ble født. I dag har vi termometere som gjør det enklere å lage bollene på tradisjonelt vis.

Ingredienser

to egg

en dl sukker

to dl romtemp. melk

to spiseskjeer smeltet smør eller margarin

to teskjeer bakepulver

en teskje malt kardemomme

finrevet skall av en sitron

ca. seks dl siktet hvetemel

halvannen kg. mtfett eller natursmult til koking

Pisk egg og sukker til eggedosis og tilsett deretter smeltet smør og melk. . Sikt nedo hvetemelet iblandet bakepulver og kardemomme, ha i sitronskall og arbeid deigen raskt sammen. Noen små melklumper i røren gjør ingenting.

Smelt matfettet i en solid jerngryte og bruk et oljetermometer så du har godt kontroll på varmen. Temperaturen skal ligge på mellom 165-170 °C.

Bruk du spiseskjeer til å formen boller av deigen og legg de forsiktig nedi gryten. Ikke stek for mange av gangen, jeg synes tre stykker er passe så jeg har god kontroll under kokingen. Når bollene flyter opp til overflaten må de snus så de blir jevnt brune over det hele. Fisk de opp med en "spider" og legg de over på en rist dekket med minst to lag kjøkkenpapir.

Legg fire krabbelurer i en papirpose og ha i to spiseskjeer melis før du rister den godt slik at bollene dekkes litt tilfeldig med et tynt lag melis.

Krabbelurer kan fryses men da uten melisdryss og de tines best i romtemperatur.