Kongsberg-kavringer anno 1847

original oppskrift fra Mathea Bernhardine Collett

Mange eldre på Kongsberg husker de populære Kongsberg-kavringene og de ble jevnlig bakt hos byens bakere til langt utpå 1900-tallet. Oppskriften er bevart på Lågdalsmuseet og her er den i sin helhet, omskrevet av meg til et litt mer moderne språk med korrekt steketid og temperatur oppgitt. Utfordringen med gamle oppskrifter er ofte at slike ting mangler da man brukte vedfyrte ovner til all baking. Collett var gift med Paul Steenstrup, direktør ved Kongsberg Sølvverk i årene 1833-1840 og var en sosial dame som elsket selskapeligheter. Kavringene ble så godt kjent i sin tid at de skal ha blitt bestilt helt fra England av velstående familier.

Ingredienser

oppskriften gir omlag 120 ferdige kavringer:

200 gr ekte meierismør, smeltet

250 gr sukker

2 1/2 dl helmelk

en halv liter kremfløte

to toppede teskjeer malt kardemomme

en teskje hjortetakksalt

65 gr fersk gjær

tre spiseskjeer lunkent vann

halvannen kilo hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en romslig kjele som har plass til all væsken som skal i. Tilsett melk og fløte slik at smøret raskt kjøles ned og løs opp gjæren i lunkent vann sammen med en teskje av sukkeret. Sjekk at melk og smørblandingen holder ca. 40 °C og tilsett gjær og sukkeret. Det vil danne seg litt skum på toppen men det et tegn på at det er liv i gjæren og det må til.

Hell væsken nedi miksebollen, få med alt ved hjelp av en slikkepott og bruk eltekroken til å arbeide inn hvetemel iblandet kardemomme og hornsalt samt resten av sukkeret. Elt deigen godt til den er smidig men ikke klissete. Den vil kjennes litt fet ut men det er normalt med tanke på innholdet av smør og kremfløte.

La deigen heve lunt i en drøy time tildekket med plast eller et klede.

Elt deigen lett og del den inn i fire emner, del deretter hvert emne inn i seksten emner som hver trilles til små boller. Plasser de på bakebrett med papir og la de etterheve i 20 minutter. Stek de lys gylne ved 200-210 °C i ca. 10-12 minutter. La de avkjøles på rist.

Når bollene er kalde deles de i to med en tagget brødkniv. Finn frem alle stekebrettene du har og legg de tett i tett. Plasser alle brettene i ovnen og bruk en gryteklut til å holde døren litt åpen. Tørk kavringene ved 110 °C varmluft i 4-6 timer inntil de er knasende sprø. Det beste er å smake og sjekke for de må være fullstendig tørre.

Avkjøl kavringene på rist og pakk de inn i tette poser. De er svært holdbare så lenge de oppbevares mørkt, tørt og kjølig.