© 2010–2022 Millas Mat

Kongsbergkavringer anno 1847

original oppskrift fra Mathea Bernhardine Collett

Mange eldre på Kongsberg husker de populære Kongsbergkavringene og de ble jevnlig bakt hos byens bakere til langt utpå 1900-tallet. Oppskriften er bevart og her er den i sin helhet, omskrevet av meg til et litt mer moderne språk med steketid og temperatur oppgitt. Collett var gift med Paul Steenstrup, direktør ved Kongsberg Sølvverk i årene 1833-1840.

Ingredienser

oppskriften gir ca. 60 boller derav120 ferdige kavringer:

200 gr meierismør, smeltet

250 gr sukker

2 1/2 dl helmelk

en halv liter kremfløte

to teskjeer malt kardemomme

en teskje hjortetakk (hornsalt)

65 gr fersk gjær

tre spiseskjeer lunkent vann

halvannen kilo hvetemel

Smelt smøret i en romslig kjele som har plass til all væsken som skal i. Tilsett melk og fløte slik at smøret kjøles ned og løs opp gjæren i lunkent vann sammen med en teskje av sukkeret. Sjekk at melk ogsmørblandingen holder ca. 40 °C og tilsett gjærblandingen og sukkeret. Det vil danne seg litt skum men det et tegn på at det er liv i gjæren.

Hell væsken nedi miksbollen, få med alt ved hjelp av en slikkepott og bruk eltekroken til å arbeide inn hvetemel iblandet kardemomme og hornsalt. Elt deigen godt til den er smidig men ikke klissete. Den vil kjennes litt fet ut men det er normalt med tanke på innholdet av smør og kremfløte.

La deigen heve lunt i en drøy time tildekket med plast eller et klede.

Elt deigen lett og del den inn i fire emner, del deretter hvert emne inn i seksten emner som trilles til små boller. Plasser de på bakebrett med papir og la de etterheve i 20 minutter. Stek de lys gylne ved 200-210 °C i ca. 10-12 minutter. La de avkjøles på rist.

Når bollene er kalde deles de i to med en brødkniv. Finn frem alle stekebrettene du har og legg de tett i tett. Plasser alle brettene i ovnen og bruk en gryteklut til å holde døren litt åpen. Tørk kavringene ved 110 °C varmluft i 4-6 timer inntil de er knasende sprø. Det beste er å smake og sjekke.

Avkjøl kavringene på rist og pakk de inn i tette poser. de er holdbare i flere uker så lenge de oppbevares mørkt, tørt og kjølig.