Kongressbakkels - marvposteier

en riktig gammel og svært fin julekake

Jeg har dessverre inntrykk av at dette er en kake som sjelden bakes i norske hjem til julehøytiden og det er veldig synd for dette er noen helt vidunderlige godbiter. De er litt tidkrevende men så absolutt ikke vanskelige, og de er imponerer virkelig på kakebordet. Denne oppskriften er fra min oldemors håndskrevne kokebok og stammer fra 1930-årene. Kaken er nært beslektet med fyrstekake og de kommer begge fra Russland.

Ingredienser

gir ca. 35-40 kaker:

kakedeigen:

300 gr meierismør

300 gr hvetemel, siktet

omlag seks spiseskjeer isvann

----

makronfyll:

fire eggehviter

150 gr malte mandler, skåldet

200 gr sukker

Kjør sammen smør og hvetemel til en grovkornet masse i en prosessor. Tilsett fem spiseskjeer av vannet og vent litt for å sjekke om du trenger mer. Kna deigen lett sammen, dekk den med plastfolie og la den hvile en god halvtime i kjøleskapet.

Pisk eggehvitene halvstive og tilsett deretter sukkeret litt etter litt mens maskinen går. Vend til slutt inn de malte mandlene forsiktig med en slikkepott.

Sett opp sandkakeformer på et bakebrett og fordel noe over 2/3 av deigen i dem. En tommelstor bit til hver form skal være nok. Trykk deigen opp langs kantene med fingertuppene dyppet i mel og se til at bunnen også er dekket. Resten av deigen rulles ut til tynne pølser. Legg i fyll og deretter to tynne deigpølser i kryss over kaken slik du ser på bildet.

Stek kakene ved 175 °C på nederste rille i ca. 20-30 minutter. Ta de ut av formene og avkjøl de helt før de fryses. Kakene tines raskt i romtemperatur.