© 2010–2020 Millas Mat

Kongressbakkels

marvposteier, en gammel julekake

Jeg har dessverre inntrykk av at dette er en kake som sjelden bakes i norske hjem til julehøytiden og det er veldig synd for dette er noen helt vidunderlige godbiter. De er litt tidkrevende og fiklete men så absolutt ikke vanskelige, og de er imponerer virkelig på kakebordet. Denne oppskriften er fra min oldemors håndskrevne kokebok og stammer fra 1930-årene.

Kongressbakkels

Ingredienser

gir ca. 35-40 kaker:

300 gr smør

300 gr hvetemel

omlag seks spiseskjeer isvann

——

fyll:

fire eggehvitter

150 gr malte mandler

200 gr sukker

Kjør sammen smør og mel til en grovkornet masse i en prosessor. Tilsett fem spiseskjeer av vannet og vent litt for å sjekke om du trenger mer. Kna deigen lett sammen, dekk den med plastfolie og la den hvile en god halvtime i kjøleskapet.

Pisk eggehvittene halvstive og tilsett deretter sukkeret litt etter litt mens maskinen går. Vend til slutt inn mandlene forsiktig med en slikkepott.

Sett opp sandkakeformer på et bakebrett og fordel noe over 2/3 av deigen i dem. En tommelstor bit til hver form skal være nok. Trykk deigen opp langs kantene med fingertuppene dyppet i mel og se til at bunnen også er dekket. Resten av deigen rulles ut til tynne pølser. Legg i fyll og deretter to tynne deigpølser i kryss over kaken slik du ser på bildet.

Stek kakene ved 175 °C på nederste rille i ca. 20-30 minutter. Ta de ut av formene og avkjøl de helt før de fryses.