© 2010–2020 Millas Mat

Kong Olav V hveteloff

kongeloff

Denne oppskriften er fra boken Kongemat av Simen A Johannessen. Vår kjære folkekonge hadde sine meget spesifikke matvaner og denne loffen ble bakt til kongen hver eneste dag. Den skulle alltid serveres fersk, oppskjært i passe tykke skiver og være lett ristet. Kongen selv smurte den med smør og nøt den til hvert eneste måltid. Dette er virkelig en kongelig loff for mengden smør og egg gjør at den nesten fremstår mer som en brioche enn et brød. Men når et land har en Konge hvis fersk loff er hans last vil jeg si at man er heldige med sin monark. Oppskriften, som er engelsk ble bragt til landet av Olavs mor, Dronning Maud.

Ingredienser

gir en loff:

500-600 gr siktet hvetemel

en spiseskje sukker

en halv teskje havsalt

tre dl helmelk

25 gr fersk gjær

tre egg

100 gr smør

Varm opp melk og smelt smøret i dette. La blandingen avkjøles til den er fingervarm og smuldre gjæren oppi. Tilsett havsalt, sukker og to av eggene.

Tilsett mesteparten av melet og arbeid den sammen til en smidig deig. Dekk den til med plast og la den heve på et lunt sted i en times tid.

Dryss mel på bakebenken og elt deigen godt i noen minutter. Smør en stor brødform (to liter) og legg deigen oppi. Legg over et klede og la den etterheve i ca. 45 minutter.

Sett ovnen på 200 °C og pensle loffen med det siste sammenpiskede egget. Stek den på nederste rille i ca. 50 minutter til en time. Vipp den ut av formen og la den avkjøle seg på rist.