© 2010–2022 Millas Mat

Kong Olav V kongeloff

loffen til laffen

Vår kjære folkekonge hadde sine meget spesifikke matvaner og denne loffen ble bakt hver eneste dag og levert til Slottet i Oslo. Den skulle alltid serveres fersk, oppskåret i tykke skiver og være lett ristet. Kongen selv smurte den med smør og nøt den til hvert eneste måltid. Dette er virkelig en kongelig loff for mengden smør og egg gjør at den fremstår mer som en brioche. Men når et land har en Konge hvis fersk loff er hans last vil jeg si at man er heldige med sin monark. Oppskriften - som opprinnelig er fransk ble bragt til landet av Olavs mor, Dronning Maud.

Ingredienser

gir en loff:

500-600 gr hvetemel, siktet

en spiseskje sukker

en halv teskje havsalt

tre dl helmelk

100 gr meierismør

25 gr fersk gjær eller en halv pose tørrgjær

to egg + et ekstra til pensling


Varm opp melk og smelt smøret i dette. La blandingen avkjøles til den er fingervarm og smuldre gjæren oppi (bruker du tørrgjær kan denne blandes direkte i melet. Tilsett havsalt, sukker og to av eggene. Pisk lett sammen.

Tilsett mesteparten av melet og arbeid den sammen til en smidig deig. Dekk den til med plast og la den heve på et lunt sted i en times tid.

Dryss mel på benken og elt deigen godt i noen minutter. Smør en stor brødform og form ut før du legger deigen oppi. Legg over et klede og la den etterheve i ca. 45 minutter.

Sett ovnen på 200 °C og pensle loffen med det siste sammenpiskede egget. Stek den på nederste rille i ca. 50 minutter til en time. Vipp den ut av formen og la den avkjøle seg på rist.