Klosterhagebrød fra Vadstena

mellomgrovt brød med urter og havsalt

Det er et paradoks at kvinner som sanket urter i middelalderen lett kunne få heksestempelet på seg og risikere dødsstraff mens munker og nonner som gjorde det samme i sine beskyttede klosterhager var det ingen som kikket skrått på. I klostrene ble urter dyrket først og fremst med tanke på medisin men urter ble også brukt i mat og man oppdaget raskt at de bedret fordøyelsen i tillegg til å gjøre maten velsmakende. Denne oppskriften stammer fra Vadstena Kloster (grunnlagt 1384) i Sverige, hvor det i dag over 700 år etter Den Hellige Birgittas død fortsatt lever nonner etter Birgittaordenen. Du kan lese mer om hennes liv på birgitta.vadstena.se.

Ingredienser

gir ett stort brød:

2 1/2 dl lunkent vann

2 1/2 dl melk

tre spiseskjeer smør

50 gr fersk gjær

en teskje havsalt

en teskje tørket merian

en teskje tørket timian

en teskje tørket rosmarin

250 gr fin sammalt rug eller grovmalt hvete

500 gr hvetemel

——

et sammenpisket egg til pensling

litt ekstra krydderurter

knust havsalt

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann, tilsett lunken melk og smeltet smør. Rør i havsalt, krydder og melet til deigen er blank og smidig. Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted i omlag en time.

Slå deigen ned med knokene og del den inn i tre like deler. Trill ut pølser og flett de sammen. Fold endestykkene under brødet og legg det på en bakeplate med papir under. Dekk det med et kjøkkenhåndkle og la brødet etterheve i en god halvtime.

Sett ovnen på 200 °C og pensle brødet godt med sammenpisket egg, dryss på litt havsalt og tørkede krydderurter og stek det på nederste rille i ca. 40-50 minutter.