Kaffe og valnøttkake

en gammel oppskrift fra Grandma Lawson

Denne kaken er fra Nigella Lawsons bestemor som hadde en stor samling håndskrevne oppskrifter - og er den kaken denne verdensberømte matskribenten husker best fra barndommen. Om du ønsker en mildere kaffesmak kan du erstatte espressokaffen med vanlig traktekaffe men det er viktig at den ikke blir for svak. Dette er en kake med massevis av god gammeldags sjarm og eleganse og liker du kaffe vil den garantert falle i smak.

Ingredienser

50 gr knuste valnøttkjerner

225 gr sukker

225 gr usaltet smør

200 gr hvetemel

fire teskjeer espressopulver (Nescafe)

to teskjeer bakepulver

en halv teskje natron

fire egg

en til to spiseskjeer melk eller matfløte

——

smørkrem:

350 gr melis

175 gr usaltet smør

to drøye teskjeer espressopulver (Nescafe) oppløst i en spiseskje kokende vann

25 gr valnøttkjerner

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C og smør to 20 cm. store kakeformer med bakepapir i bunnen.

Kjør sammen valnøtter og sukker i en blender eller en foodprosessor til en fint pulver. Tilsett deretter mykt smør i små biter, mel, espressopulver, bakepulver, natron og eggene og kjør alt sammen til en glatt kakerøre.

Avslutt med å tilsette melken mens maskinen går til kakerøren har en noe lettere konsistens, det er godt mulig du bare trenger en spiseskje. Fordel røren så nøyaktig som mulig i de to kakeformene og stek de i omlag 25-30 minutter. Sjekk med en kakenål at de er gjennomstekte. La de avkjøle seg i formene og legg de deretter over på kakeristen for å avkjøles helt.

For å lage smørkremen så tilsetter du melisen i en blender eller en prosessor og kjører den i noen sekunder så du er sikker på at alle klumpene er godt oppløst. Tilsett deretter mykt smør i biter og kjør alt sammen til en glatt krem. Løs opp espressopulveret i kokende vann og tilsett dette i kremen mens maskinen går. Avkjøl kremen i kjøleskapet i en halvtimes tid før den skal brukes.

Når du skal sette sammen kaken er det viktig at kakebunnene er helt avkjølte. Legg den ene delen ned på kakefatet med bunnen opp og smør på halvparten av kremen. Legg den andre kakebunnen oppå med bunnen ned så kakene ligger bunn mot bunn og smør resten av kremen oppå. Bruk gjerne en smørkniv for å lage et fint mønster og pynt rundt kanten med hele valnøttkjerner.