© 2010–2022 Millas Mat

Jødiske skiver

ugiyot chema עוגיות חמאה

Dette er deilige sprø kaffekaker som mange her hjemme forbinder med julebaksten, men som egentlig ikke er en typisk julekake. De bakes hele året og er populære og servere til kaffe eller te som en pause midt på dagen. Denne oppskriften kommer fra en venninne av meg som vokste opp utenfor Tel Aviv og som husker at disse kakene ble bakt jevnlig av hennes bestemor. Hun hadde en egen vri på dem og det var å bruke pistasjnøtter i stedet for mandler som er det vanligste å bruke til disse kakene.

Ingredienser

150 gr smør

250 gr sukker

to til tre egg

en teskje ekte vaniljesukker

500 gr hvetemel

en teskje bakepulver

——

egg til pensling

finhakkede mandler eller pistasjnøtter

perlesukker

Sett ovnen på 190 °C og kle to plater med bakepapir. Pisk smør og sukker hvitt og tilsett de andre ingrediensene vekselvis. Prøv først med to egg, kjennes deigen for tørr og smuldrete ut tilsetter du det siste egget. Har du små til medium store egg trenger du nok tre stykker. Du skal ende opp med en fast og fin deig som du lett kan forme uten at den sprekker opp.

Del deigen i to og pakk den ene delen inn i plast, legg den i kjøleskapet mens du baker ut den andre halvdelen.

Kjevle deigen ut til en leiv på ca. en cm tykkelse, ikke tynnere. Stikk ut kaker med et lite glass, en liten espressokopp eller en utstikker dyppet i litt mel, pensle med sammenpisket egg og dryss på nøtter og perlesukker til slutt.

Stek kakene lys gylne i ca. 12-15 minutter. La de avkjøle seg litt på brettet før de flyttes over på kakeristen for å avkjøles helt. Oppbevar kakene i tett boks eller på et stort glass.