© 2010–2020 Millas Mat

Japanese Strawberry Shortcake クリスマス

japansk julekake

Denne kakens enorme popularitet i Japan har ingenting med vår kristne julefeiring å gjøre. Kun en prosent av japanerene identifiserer seg som kristne. Kaken har en mer eller mindre direkte link til den amerikanske okkupasjonen etter siste verdenskrig da ingredienser som sukker, fint hvetemel og smør inntok landet. Inntil da hadde dette vært luksusvarer for eliten i landet men etterhvert ble dette varer alle kunne kjøpe. Dermed kunne man også bake kaker. Japanerene lot seg imponere av den amerikanske christmasu der fargene rødt og hvitt var sentrale. Da disse også er fargene i det japanske flagget var suksessen nærmest sikret. Julen i Japan har fokus på fremgang i det nye året og ønske om god helse og velvære for alle.

Japanese Strawberry Shortcake クリスマス

Ingredienser

passer til en 20 cm. springform:

150 gr egg (tilsvarer tre egg)

100 gr sukker

90 gr hvetemel, siktet

15 gr smør

en spiseskje melk

----

sirup:

to spiseskjer sukker

tre spiseskjeer kokende vann

en spiseskje kirsebærlikør eller sitronlikør

----

fire dl kremfløte

tre spiseskjeer sukker

ca. 450 gr friske jordbær

siktet melis til pynt

Sett ovnen på 160 °C og legg et stykke bakepapir i bunnen av kakeformen. Smør papiret og sidene av formen godt med Formfett.

Smelt smøret i en liten kjele og ha i melken. Sett det til side.

Ha eggene i bollen og pisk de godt i ca. et halvt minutt. Tilsett deretter alt sukkeret og pisk det hele til en lys og luftig eggedosis. Sikt deretter nedi alt hvetemelet og bruk en slikkepott til å vende det inn i eggedosisen. Hell deretter i smør- og melkeblandingen og vend også dette inn med rolige bevegelser. Hell røren i den preparerte formen og bak kaken i ca. 25 minutter. Sjekk med en kniv at den er gjennomstekt. Dropp formen ned på komfyrtoppen en gang eller to, dette forhindrer at kaken krymper mens den avkjøles. Vend den deretter opp-ned på et stykke bakepapir slik at den ikke ligger rett på risten og ikke ta vekk formen. La kaken ligge slik og blir helt kald før du fjerner formen og bakepapiret.

Bland sammen vann og sukker til sirupen, avkjøl og tilsett likøren. Del den kalde kaken i to og pensle begge snitteflatene med sirupen.

Plukk ut åtte pene og jevnt store jordbær som skal på toppen av kaken. Trim vekk hamsen med en kniv slik at de blir flate under og står støtt. Rens og kutt opp nesten av jordbærene i tykke skiver.

Pisk fløte og sukker til en stiv krem og spre noe av den på den nederste delen av kaken. Legg på jordbærskivene og dekk bærene godt med mer krem. Legg den øverste delen av kaken på plass og pensle kaketoppen med resten av sirupen. Dekk toppen og sidene av kaken med krem og fyll resten av kremen i en sprøytepose med stjernetipp. Dekorer ytterkanten av kaken med små topper av krem og lag noen større topper innenfor dem igjen. Oppå disse toppene setter du de preparerte jordbærene.

Sikt litt melis over bærene og sett kakedekorasjonene i midten. Så er kaken klar til servering.