© 2010–2022 Millas Mat

James Martins Devonshire honningkake

til ettermiddagsteen eller til jul

Denne nydelige engelske honningkaken serveres ofte til ettermiddagsteen på de britiske øyene. Jeg anbefaler ikke å bruke kun lynghonning til denne oppskriften da smaken lett kan bli for dominerende, bland den derfor ut med blomsterhonning hvis du ikke bare vil bruke sistnevnte. Det som regnes som verdens eldste kake er en over 4500 år gammel kake fra Egypt som bla. bestod av honning, sesamfrø og kanel. Honning er i seg selv et naturlig konserveringsmiddel så de holder seg meget lenge- men kanskje ikke i langt over 1000 år om den skal spises.

Ingredienser

170 gr blomsterhonning eller annen mild honning

140 gr meierismør

85 gr lys brunt sukker eller muscavado

to egg, romtempererte

200 gr hvetemel

to teskjeer bakepulver

en spiseskje vann

----

glasur:

60 gr melis

en spiseskje honning (bruk den samme du brukte i kaken)

omlag to teskjeer varmt vann

Sett ovnen på 180 °C og smør en liten springform på 18-20 cm i diameter.

Ha honning, smør og sukker i en kjele og smelt dette sammen over medium varme sammen med en spiseskje vann. Rør innimellom så det ikke setter seg fast i bunnen. Dra kjelen av pannen og pisk inn egg og hvetemel blandet med bakepulver. Hell røren i den smurte formen og stek kaken i 40-45 minutter til den er fast og har trukket seg sammen fra kanten av formen. La kaken avkjøle seg litt i formen etter steking før den hvelves over på en kakerist og deretter en passende fat.

Pisk sammen alle ingrediensene til glasuren med et par teskjeer varmt vann og smør den over kaken mens den fortsatt er lunken. Kaken er ekstra god servert på dansk vis med smør og lys ost eller blåmuggost og fikenmarmelade.