© 2010–2022 Millas Mat

Irske havrerundstykker med stout og yoghurt

irish sodabread til suppe eller med god ost

Dette er seige, smakfulle irske godbiter. Litt bitterhet fra ølet, litt sødme fra honningen og veldig, veldig godt. Nyt dem med smør og god ost slik de gjør på de britiske øyene, og ikke glem teen for sterk svart te skal det være, gjerne med melk i. De kan også med stort hell serveres til suppe. Denne oppskriften tilskrives Nigella Lawson og er fra hennes bok Kitchen. Jeg liker å variere oppskriften litt med tørkede tranebær, rosiner eller grovhakkede nøtter i deigen som gir ekstra god smak.

Ingredienser

gir omlag ti ferdige brød:

400-450 gr hvetemel

100 gr havregryn

to teskjeer fint havsalt

to teskjeer natron

tre dl irsk stout (Guinness)

halvannen dl yoghurt naturell

tre spiseskjeer nøytral olje

tre spiseskjeer nøytral honning

ekstra havregryn til å drysse over

Sett ovnen på 220 °C og kle en stekeplate med papir. Bland sammen hvetemel, havregryn, havsalt og natron i en bakebolle. Pisk sammen stout, yoghurt, honning og olje i en liten mugge.

Lag en grop i melblandingen og hell i væsken, bruk en tresleiv til å rolig mikse det tørre med det fuktige til du har en seig fin masse som slipper bollen noe. Ta litt mel på hendene og form ut ti til tolv rundstykker og dryss på noen ekstra havregryn. Bak de i ca. 15-20 minutter og bank på undersiden av rundstykkene, er lyden hul er de ferdige.

Rundstykkene bør spises samme dag de er bakt siden brød bakt med natron ikke er like velegnet til frysing som de som er bakt med gjær.