© 2010–2022 Millas Mat

Hot Cross Buns

engelsk påskebrød med tørket frukt

Deigen til disse bollene skal kaldheve over natten så her må du begynne dagen før. Dette er et tradisjonsrikt engelsk bakverk som kan spores flere hundre år tilbake i tid selv om de da ble bakt uten gjær og kostbare krydderier. De ble opprinnelig servert til frokost på Langfredag (Good Friday) til minne om Jesu korsfestelse og er den dag i dag et svært populært bakverk som hører med til den engelske tradisjonelle påskefeiringen. De aller fleste bakerier selges tusenvis av disse i påskeuken men mange baker de også hjemme og her får du en god velprøvet engelsk oppskrift. Server de lune til nytrukket te - gjerne med litt god ost og smør til.

Ingredienser

til tolv boller:

1,25 dl melk

en pose tørrgjær (7 gr)

25 gr sukker

en teskje havsalt

35 gr smeltet og avkjølt smør

en teskje malt kanel

en halv teskje malt kardemomme

en kvart teskje malt muskatnøtt

en kvart teskje malt ingefær

to lett sammenpiskede egg

300 gr hvetemel

revet skall av en appelsin

125 gr blandet tørket frukt & lyse sultanas

——

hvite kors:

75 gr hvetemel og fem spiseskjeer vann

----

halvannen spiseskje melk og et egg til pensling før steking

to spiseskjeer kokende vann + to spiseskjeer sukker til glasering etter steking

Varm opp melken i en liten kjele til den når ca. 40 °C og løs opp gjæren. Pisk den godt ut og la blandingen hvile i noen minutter.

Hell blandingen over i miksebollen og tilsett sukker, salt, smør, krydder og egg og rør godt mellom hver gang. Tilsett melet gradvis til du ender opp med en ganske klissete deig og rør inn appelsinskallet og den tørkede frukten til slutt. Dekk bollen med plast og la den hvile i 45 minutter eller opptil en time på et lunt sted. Den vil heve seg noe på dette stadiet.

Ta deigen ut av bollen og elt den godt i noen minutter. Finn frem bollen deigen skal hvile i og smør den med litt smør. Form deigen til en ball og legg den i bollen, dekke den med plast og la den hvile i kjøleskapet over natten. Den vil heve seg så pass på at den har rom til det.

Dagen etter tar du ut deigen og lar den stå på kjøkkenbenken i en halvtimes tid. Kle en bakeplate med papir og elt deigen raskt før du deler den inn i tolv jevnt store biter og triller små boller som du plasserer på bakeplaten med litt avstand mellom seg. Skjær et kryss i dem med en skarp liten kniv og dekk bollene med lett smurt plastfilm og la de etterheve på et lunt sted i ca. halvannen time.

Rør sammen hvetemel og vann til en paste og fyll den i en sprøytepose.

Sett ovnen på 220 °C og når ovnen er klar fjerner du plasten av bollene og sprøyter et hvitt kors nedi snittet. Pensle de med sammenpisket egg og melk. Stek de først i ti minutter, skru ned ovnen til 180 °C og stek de i ytterligere ti minutter til men følg godt med så du ikke steker de for hardt. Bollene blir mørke pga. krydderet i deigen.

Rør sammen sukker-glasuren mens bollene steker og pensle de staks de kommer ut av ovnen. La de deretter avkjøle seg.