© 2010–2022 Millas Mat

Havremakroner

fra min oldemor Kirstens kokebok

Dette er gode, litt seige og søte gammeldagse havremakronene slik du kanskje bakte på skolekjøkkenet. Havremakroner er en liten godbit som vekker minner for mange. De bakes ofte til jul men de er fra gamle dager også kjent som noe man bakte på sommeren og serverte barna sammen med kald saft. De er også fine å ta med på tur. Oppbevar makronene i tett boks, gjerne med et lag plastfilm under lokket så det blir skikkelig tett. Da holder de seg godt i opptil to uker.

Ingredienser

tre romtempererte egg

to dl sukker

150 gr meierismør, smeltet

en halv liter havregryn (ikke snarkokte)

halvannen dl hvetemel

en toppet teskje bakepulver

Sett ovnen på 180 °C og kle to stekeplater med papir. Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør sammen med havregryn, hvetemel og bakepulver. La kakerøren hvile i en halvtimes tid så havregrynene får svelle og røren blir seig og fin. Du vil ikke ha en tynn røre som renner for mye utover under steking.

Sett en teskje av røren som små topper på stekeplaten med god avstand siden de under steking vil flyte utover. Sett de opp tre ganger tre på platen men ikke mer for da flyter de inn i hverandre under steking.

Stek makronene i 10-12 minutter til de er pent gylne. La de ligge litt på stekeplaten før du flytter de over på kakeristen, bruk en fleksibel stekespade av metall, det er lettest. La kakene bli helt kalde før du legger dem over i en tett boks.

Hvis du opplever at makronene ikke er tilstrekkelig sprø etter at de er avkjølte så spre de utover på en stekerist (ikke bruk stekeplaten) og sett de i ovnen ved 60 °C i en time men ovnsdøren på gløtt. Du trenger ikke være redd for at makronene skal bli brent for ovnen fungerer rett og slett som et tørkeskap og du får et knasende sprøtt resultat.