Hardangerlefser med kling

smurt kaffegodt med lange tradisjoner

Her til lands kan man uten å overdrive si at hvert eneste dalføre har sin egen lefse. Man ser lett hvilke lefser som nok var ment mer som hverdagsmat og hvilke som var til høytid og fest. Jo finere mel, mer sukker og mer smør jo bedre ble sluttresultatet og slik er det jo også i dag. Denne typen lefser som det er oppskrift på her kan spores tilbake til 1600-tallet og kommer stort sett fra Vestlandet. Denne er mer spesifikt fra Hardanger og bakes i eldhuset på Norsk Folkemuseum. Den er publisert en rekk steder men mange oppføringer har mangelfull fremgangsmåte for de som ikke er erfarne lefsebakere - så her har jeg skrevet en mer utfyllende beskrivelse for de som måtte trenger det.

Ingredienser

gir 12 ferdige leiver - 48 snipper:

to egg

250 gr sukker

125 gr Melange margarin, smeltet*

en halv liter kulturmelk eller kefir

en teskje hjortetakk

omlag en kg hvetemel

byggmel til utbaking

----

kling:

250 gr mykt meierismør

250 gr siktet melis

to teskjeer finmalt kanel (Ceylon) - kan sløyfes

Bland sammen egg, sukker og smeltet smør i en romslig bakebolle og tilsett melken. Rør det godt sammen og bland ut hjortetakk med litt av hvetemelet før det blandes i. Ha i nok hvetemel til du får en passe deig som ikke er så klissete at den ikke kan bakes ut. Ikke bruk hele kiloen med mel om det ikke trengs, da kan de ferdige lefsene bli for tørre.

Del deigen inn i tolv emner på 160 gr. hver. Legg de på et lett melet bakebrett og la de hvile kaldt over natten under et fuktig klede. Lefsene kan bakes ut med en gang men jeg synes deigen blir bedre å jobbe med om den får hvile.

Bruk et baksteklede i lin eller baksiden av en voksduk og kjevle ut en leiv om omlag 40 cm. i diameter på en lett melet overflate. Bruk gjerne et kjevle med riller eller et rutekjevle, da får de ferdig stekte lefsene en veldig fin og lett ruglet overflate.

Sett steketakken på styrke 8. De fleste elektriske steketakker går opp til 10 så noe over medium varme er akkurat passe til disse lefsene. Når leivene er kjevlet ut rulles de opp på en stang (jeg bruker en bit av en gardinstang i tre) og rulles ut direkte på den varme takken. Når de får små bobler på over flaten må den snus og det er enkelt med en lang spatelkniv. Fold leiven i to når den er ferdig stekt og legg den over på et fuktig klede og dekk den med et nytt klede. Lefsene tørker ut om de ikke legges til avkjøling mellom fuktige kleder med en gang så dette er viktig.

Mens lefsene avkjøles pisker du sammen mykt smør, siktet melis og kanel til en luftig krem. Smør lefsene generøst med smørkrem og smør de helt uti kanten og fold de tilbake igjen. Kutt de i fire snipper og pakk inn mellom fire og seks snipper i frysefolie med plastpose utenpå. Ziplock-poser er perfekte til dette. Totalt gir denne oppskriften 48 ferdige snipper om du kjevler de slik som er beskrevet.

Dypfryst er disse lefsene gode i opptil seks mnd. De tiner raskt ved normal romtemperatur.

* flere profesjonelle lefsebakere bruker Melange eller Bremykt i sin lefsedeig siden dette gir en mykere lefse. Kilde: norsktradisjonsmat.no