Habsburgske rubinøyne Maria Theresia

fornemme og flotte

Det er noe fornemt og deilig majestetisk over disse kakene. De gode gamle habsburgerne hold fortet mellom 1278 og 1780 og styrte over områdene som i dag utgjør Østerrike, deler av Tsjekkia og Ungarn. En av de mest kjente personene fra denne tiden er Keiserinne Maria Theresia. Med sine tilsammen 16 barn som ble giftet bort til de ulike grenene av europas kongehus knyttet hun etterhvert et enormt kontaktnett og var både mektig og populær. Hun er også kjent som moren til Marie Antoinette, Kakene smaker deilig av ekte smør og friskt syltetøy og bakes uten hevemiddel, noe som gjør de svært lette og sprø. De holder seg godt i tett boks men husk å legge bakepapir mellom lagene så de ikke klistrer seg sammen.

Ingredienser

gir omlag 32 kaker:

250 gr mykt romtemperert meierismør

125 gr siktet melis

330 gr siktet hvetemel

et stort egg

en klype finmalt havsalt

omlag fire spiseskjeer stivt bringebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Ta ut smøret i god til før du skal bake slik at det er helt mykt men ikke smeltet. Ha det over i en miksebolle og pisk inn melis til du har en lys og luftig masse. Tilsett hvetemel, havsalt og egg vekselsvis og rør det hele godt sammen til en jevn deig. Legg den over i en tett zippose og legg den kaldt til neste dag.

Ta ut halvparten av deigen fra kjøleskapet og kjevle ut en tynn leiv på omlag 1/4 cm. tykkelse. Stikk ut runde kaker med en pasende form og stikk deretter ut like mange kaker med en smultringutstikker. Legg 16 kaker på hvert steekbrett kledd med bakepapir og sett ovnen på 175 °C. Legg en liten klatt syltetøy på hver kake og legg en "smultring" oppå slik at syltetøyet får en litt høyere kant rundt seg. Se til at det ikke er noen glipper mellom de to kakene slik at syltetøyet holder seg på plass.

Stek kakene lys gylne i omlag 10-15 minutter og legg de over på rist for avkjøling.