© 2010–2022 Millas Mat

Greyfriars Scones

fra gråbrødrenes tebord

Min mann og jeg la vår bryllupsreise til Edinburgh, og vi drakk engelsk te rett ved Greyfriars Kirk i den gamle delen av byen. Jeg fant ut at hemmeligheten til de ekstremt gode scones man alltid får til teen på de britiske øyene er noe som kalles Cream of Tartar. Det er salt av vinsyre og i Norge selges det på apotek under navnet Kremortartari. Så neste gang du er på apoteket for dine nødvendige remedier, plukk med deg en boks og bak disse himmelsk godbitene. Trakt en kanne te og server de med rømme og syltetøy eller god ost.

Ingredienser

500 gr hvetemel

en halv teskje salt

to teskjeer natron

fire og en halv teskje kremortartari (Cream of Tartar)

125 gr kaldt smør i terninger

tre dl melk

ett sammenpisket egg til pensling

Sett ovnen på 220 °C og kle en bakeplate med papir. Sikt sammen hvetemel salt, natron og kremotartari i en romslig bolle.

Gni inn smøret med fingertuppene til du har fått en konsistens som gjør at du kan klemme melet lett sammen i klumper. Tilsett all melken på en gang og miks deigen raskt sammen. Kjevle den ut til omlag tre cm tykkelse, dypp et kjøkkenglass i litt hvetemel og stikk ut scones. Du får ca. tolv stykker så sett de tett sammen på bakeplaten. Meningen er at de skal heve og bakes litt inn i hverandre så du må bryte de løs når de er ferdig stekt.

Pensle med egg og bak de i omlag ett kvarter minutter til de er gylne og godt oppblåste.