© 2010–2022 Millas Mat

Gresk-ortodokse eggebrød

håp og fornyelse

Dette er de tradisjonelle brød som bakes i påskehøytiden både i Russland, Hellas og ellers mange steder i Øst-Europa. Egg har vært en fruktbarhetssymbol siden oldtiden og er forlengst tatt inn i kirken som et symbol på håp og fornyelse. Disse brødene brytes ved bordet, egget tas ut, drysses med salt og spises slik det er eller som en del av et større måltid der alle deler på de ulike rettene. Husk at egget ikke må skrelles før det plasseres nedi brødet før steking. Da blir det helt uspiselig. Server gjerne disse brødene med en tradisjonell gresk salat eller som de er til varm te.

Ingredienser

gir syv til ti store kuvertbrød:

en porsjon festbolledeig tilsatt sitronskall og kardemomme

skall av tre eller fire store løk og rødløk

syv til ti egg

ditt beste havsalt til servering

Lag deigen slik det er beskrevet i oppskriften og mens den hever setter du over en kjele med vann og løkskall. Kok det hele opp og la det koke i omlag 15 minutter til fargestoffene fra løkskallet slipper ut i vannet. Kok eggene i ti minutter og la de avkjøle seg en stund i kaldt vann. Ta de ut av vannet, tørk dem godt og legg de til side.

Del deigen inn i syv til to jevnt store emner og rull de til pølser. Snurr de deretter rundt eggene slik at de danner et rede og pass på å klemme endestykket godt inn i deigen så egget ikke spretter ut under steking. Legg de deretter over på stekeplater kledd med papir.

Etterhev brødene i en drøy time, pensle de med sammenpisket egg og stek de deretter midt i ovnen ved 200 °C i omlag et kvarter. La de avkjøle seg på rist. Eggene vil synke noe ned i brødet etterhvert som de avkjøles slik du kan se på bildet. Det er da de får sitt dype rede.