© 2010–2022 Millas Mat

Goro

en av de opprinnelige syv slagene

Goro eller gode råd er en meget gammel kake og før i tiden var jernene mye større enn dagens jern. Velstående familier fikk ofte den lokale smeden til å lage svært personlige jern som ofte viste både familiens navn, familievåpen og gjerne årstallet for når gård eller gods ble grunnlagt. Jernene som selges i dag har et mer romantisk mønster som ble utviklet under den nasjonalromantiske perioden fra omkring 1840-tallet men man kan være heldig og komme over eldre jern på antikkmarkeder eller i brukthandel. Virkelig gamle jern finnes på museum.

Ingredienser

et stort sammenpisket egg

150 gr sukker

2 1/2 dl kremfløte

300 gr ekte meierismør

250 gr natursmult (kommer i blå/hvit boks, må ikke forveksles med Delfiafett eller annet matfett)

750 gr hvetemel samt litt ekstra til utbaking

en halv teskje malt eller støtt kardemomme

finrevet skall av en sitron

Del sukkeret inn i to like porsjoner og pisk den ene porsjonen til eggedosis sammen med egget og pisk den andre porsjonen sammen med kremfløten. Smelt smør og smult sammen i en kjele og la det avkjøle seg såpass mye av det såvidt ennå er flytende og har en grøtlignende konsistens.

Bland sammen hvetemel, sitronskall og kardemomme og tilsett deretter eggedosisen og kremen. Vend alt godt sammen og sett deigen kaldt under plast til neste dag.

Når du skal begynne å kjevle og steke kakene trenger du følgende utstyr: gorojern, to pappskiver utskjært etter størrelsen på jernets stekeflate, baksteunderlag og klede, hvetemel, kjevle, konditorhjul, en tynn fleksibel stekespade av metall og en stor kakerist.

Rigg deg til i et kjølig rom - på grunn av deigens fettinnhold vil det bli nærmest umulig og hanskes med deigen hvis rommet er for varmt. Ta små porsjoner av deigen og kjevle ut en tynn leiv på omlag to mm. tykkelse. Ikke mer, da blir ikke kakene sprø. Bruk den ene pappskiven som mal og skjær ut firkanter med et konditorhjul. Legg de til side på et lett melet underlag. Varm opp gorojernet til rett over middels varme, mine kokeplater går til ti så seks er akkurat passe for min plate men prøv deg litt frem på din egen komfyr.

Smør jernet med litt smør og tørk lett av det overflødige fettet med litt kjøkkenpapir. Jernet trenger bare smøring en gang.

Bruk pappskiven til å flytte over en firkant med deig i jernet og lukk det, stek kakene i ca. 30 sekunder og snu deretter jernet. la kaken få like lang tid på den andre siden. Når kaken er lys gyllen så tar du stekespaden og løfter opp en liten flik av kaken. Skyv deretter den andre pappskiven under kaken og skli den helt over på pappen. Flytt den over på en skjærefjøl og ta deretter en kniv og del kaken i sporene som jernet gir. Gi de et par minutter før de deretter flyttes over på kakeristen. Etter hvert som du steker og avkjøler kakene kan de stables oppå hverandre.

Kakene oppbevares i tett boks med plastfolie under lokket og er gode i opptil tre måneder. Boksen må stå i et kjølig rom men ikke i kjøleskap eller kjølerom.