© 2010–2022 Millas Mat

Gordon Ramsays focaccia

italiensk brød med oliven, tomater og rosmarin

Til sommelige salater, pastaretter eller supper smaker det ekstra godt med nybakt focaccia. Det er heller ikke særlig tidkrevende og du kan selvsagt velge toppingen selv så lenge den tåler å stå i ovnen uten å bli brent. Her har jeg valgt den klassiske varianten med oliven, konfiserte tomater og rosmarin, men du velger det du selv vil som feta eller sitron. "Hemmeligheten" her er semulegryn som gir det ferdige brødet en lett kornete konsistens og en ekstra deilig smak. Bytt gjerne ut halvparten av melet med durumhvete om du har en pose stående i skapet.

Ingredienser

500 gr hvetemel

en toppet spiseskje semulegryn (polenta)

en teskje havsalt

en pose (13 gr) tørrgjær

tre drøye dl lunkent vann 40 ° (320 ml)

50 ml vanlig olivenolje + litt ekstra til smøring av formen og til topping

ekstra havsalt og sort pepper

sorte oliven, konfirserte cherrytomater og frisk rosmarin til topping

Bland sammen hvetemel, semulegryn, tørrgjær og havsalt i en romslig bakebolle. Mål opp vannet i et litermål og hell olivenoljen oppi vannet. Lag et krater i midten av bakebollen og i mesteparten væsken. Bruk en gaffel til å gradvis mikse inn melet i væsken og tilsett mer etterhvert som du bytter over til å bruke hendene for å elte sammen deigen. Når du har en deig som henger fint sammen drysser du litt ekstra hvetemel på bakebordet og tar den ut av bollen. Elt den godt sammen til en smidig deig som er lett klissete. Legg den over i en bolle smurte med litt olivenolje, dekk med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse (ca. en time) på et lunt sted.

Sett ovnen på 200 °C og plasser ovnsristen nest nederst.

Finn frem en liten langpanne (20x30 cm), smør den med olivenolje og dryss litt havsalt i bunnen av formen og ha deigen i. Smør hendene med litt mer olivenolje og press deigen forsiktig ut i formen. Husk å se til at den blir noenlunde jevn i tykkelsen og lag fordypninger med fingertuppene. Fordel tomater, oliven og rosmarin jevnt over og press de godt nedi gropene. Dryss på litt mer havsalt og kvern over litt pepper til slutt. Drypp over noen få dråper ekstra olivenolje over det hele og bak den pent gyllen i vel 30-35 minutter. La brødet avkjøle seg litt i formen før du løfter det ut.