© 2010–2022 Millas Mat

Gammeldags rabarbrapai

modernisert oppskrift basert på originalen fra 1901

Dette er en pai hvor man først lager en enkel kompott av frukt, vann, sukker og litt potetmel. Det er det hele. Oppskriften på fyllet har jeg fra en kokebok som ble utgitt i 1901 og toppingen har jeg for vane å bruke på mange av mine frukt og bærpaier. Her har jeg valgt varianten med havgregryn. Server gjerne paien lun med iskrem eller iskald vaniljesaus.

Ingredienser

en All-round paibunn

fyll:

en halv kilo rå rabarbra i biter

en dl sukker

en halv dl vann

to teskjeer potetmel utrørt i en kvart dl vann

en porsjon smuldretopping

Kok opp rabarbra, vann og sukker i en romslig kjele. La det koke opp og kok det videre i ca. fem minutter under jevnlig omrøring. Pisk sammen vann og potetmel og tilsett dette mot slutten av koketiden. Rør godt for å få ut alle klumpene. Bruk gjerne en ballongvisp.

Hell fyllet over i en bolle og sett den i kaldt vann for raskere avkjøling. Lag paiskallet og toppingen slik det er beskrevet i oppskriftene og sett ovnen på 200 °C.

Hell det avkjølte fyllet nedi det forstekte paiskallet og dryss over smuldretoppingen. Bak paien i ca. 30-35 minutter. Vær meget forsiktig når du tar paien ut av ovnen da fyllet fremdeles vil være noe flytende. Hold den rolig og plasser den på en kakerist. La den avkjøle seg i minst halvannen time så fyllet får stivnet får du skjærer den opp.