© 2010–2022 Millas Mat

Fyrstekake - en ekte klassisker

ikke bare for den eldre garde

De eller den som solgte gamle ærverdige Erichsens Conditori håper jeg fortsatt sliter med samvittigheten sin for det var et riktig vakkert sted med skikkelig god mat og herlige kaker. Det var som en café i Wien - midt I Trondheim. Det var til dette stedet en ung konditor-lærling i 1859 brakte med seg oppskriften på denne kaken med russisk opphav. Til hvilken fyrste denne kaken ble kreert er man derimot ikke helt sikre på. Mandler var til langt utpå 1900- tallet svært kostbart i innkjøp, det er nok derfor den selv den dag i dag er sett på som en utpreget festkake. De ferdige variantene er ikke sammenlignbare med ekte vare slik som denne. Her er det ingen spør av mandelessens.

Ingredienser

kaken:

150 gr meierismør

150 gr sukker

tre eggeplommer (spar på eggehvitene til mandelfyllet)

200 gr hvetemel

en teskje bakepulver

to teskjeer ekte vaniljesukker

----

mandelfyll:

200 gr malte mandler

200 gr melis

tre eggehviter

Sett ovnen på 180 °C og smør en 24 cm. springform.

Rør smør og sukker hvitt og tilsett eggeplommene etter tur. Rør godt mellom hver gang.

Tilsett hvetemel iblandet bakepulver og vaniljesukker. Deigen skal være fast. Ta av like under 1/3 deigen som du skal rulle til tynne pølser og legge i kryss over mandelfyllet.

Trykk deigen ned i formen og opp langs kanten som om du skulle kle en paiform. Det er viktig å få deigen helt oppå kanten så fyllet ikke renner ut under steking.

Til fyllet så maler du mandler sammen med melis i en blender eller mandelkvern og blandet dette med stivpiskede eggehvitter og. Hell dette nedi formen og legg de tynne deigpølsene på i et rutemønster så det ligner et “Tudorvindu".

Stek kaken i vel 40 minutter og avkjøl den på rist. Det er viktig at kaken er kald før du tar den ut av formen og skjærer i den.

Denne oppskriften er akkurat nok til tre mindre kaker. Jeg har brukt små terteformer på 15 cm. i diameter her. Steketiden er omlag 35 minutter ved 175 °C,