Fuglebjerggaards julehonningkage

dansk honningkake

Dette er en kake som man i gamle dager bakte når honningen var nyslynget etter sommeren. Den ble pakket godt inn i tykt papir og satt vekk inntil vinteren og juledagene kom. Dette er en kake som bare blir bedre jo lengre den får stå (inntil en viss grense selvsagt) og det betyr at du kan lage den i riktig god tid før jul. Den nytes best på dansk vis med smør og god ost eller marmelade og kan like gjerne nytes som et søtt punktum etter julefrokosten eller settes frem på kakebordet om kvelden. Skjær den opp i løvtynne skiver når den skal serveres og legg også merke til at oppskriften ikke inneholder smør eller annet fett. Det er derfor den er såpass holdbar og honning er også et naturlig konserveringsmiddel. Denne skjønne kaken er fra danske Camilla Plum.

Ingredienser

gir en stor kake:

et halvt kilo god honning

en halv kilo mørkt brunt sukker eller aller helst muscavado

tre dl vann

to egg

en kilo hvetemel

to teskjeer natron

to teskjeer malt ingefær

to teskjeer malt kanel

to teskjeer støtt pomeranskall

to teskjeer malt allehånde

revet skall av to appelsiner

250 gr blandede lyse sultanas, grønne iranske rosiner og vanlige mørke rosiner, kan sløyfes

smeltet smør til smøring av formen

Finn frem en romslig kjele og tilsett honning, sukker og vann. Varm det opp og rør godt så alle sukkerklumper løser seg helt opp og la blandingen bli så kald at du kan stikke fingertuppen nedi uten å brenne deg. Jeg vil dog ikke råde deg til å sette kjelen i kaldt vann for da vil det danne seg sukkerkrystaller. Det beste er å bare la den avkjøle seg i fred og ro på kjøkkenbenken.

Bland sammen hvetemel, alle krydderiene, natron og rosinene. Se til at alt dekkes av melet så det ikke synker til bunns under steking. Hell deretter inn honning og sukkerblandingen og miks alt godt sammen. Dette er litt tungt så bruk gjerne kjøkkenmaskinen men ikke kjør den for hardt. Til slutt blander du inn eggene.

Sett ovnen på 150 °C og kle to 24 cm. springformer eller en dyp langpanne (ikke den som fulgte med komfyren men en slik) med bakepapir i bunnen og smør de godt med smeltet smør. Fyll de 2/3 fulle med kakerøren. Bruker du to former skal kaken ha omlag 40 minutter men hvis du bruker en stor form blir steketiden litt lengre. Sjekk uansett med en kakenål, den skal ikke komme ut fullstendig fri for røre siden honningkaker skal være litt fuktige. Du kjenner din ovn best så bare følg med og sjekk omlag hvert ti’ende minutt.

Når kaken(e) er ferige lar du de avkjøle seg godt i formen før de vendes og avkjøler seg helt på en rist. Denne kaken er holdbar i mange uker godt innpakket i bakepapir og må lages kjølig.