Fransk epleterte med filo

en sprø og lekker liten sak

Filodeig kjøpes frys hos asiatiske markeder eller større matbutikker og er en versatil råvare som kan brukes til både middagsretter, dessert og som her - til kaker. Det som er ekstra viktig her er at du bruker gode syrlige epler. Melne overmodne epler gir ikke en god terte. Husk også å være generøs med smør, sukker og kanel siden den tørre og sprø filodeigen trenger det for at det ikke skal bli tørt og smakløst. Franskmennene elsker som kjent sin beurre.

Ingredienser

seks syrlige epler, Granny Smith

fire spiseskjeer vann

tre spiseskjeer rom, Calvados eller Armagnac

sukker etter smak, jeg bruker omlag tre spiseskjeer

seks til åtte store ark filodeig

150 gr smør, smeltet

sukker og kanel til filodeigen

Fremgangsmåte

Stikk ut kjernehuset på eplene og fjern skallet, kutt de deretter i tynne skiver og del skivene i fire slik at du får flate biter. Ha de over i en kjele sammen med vann og rom og kok opp. La eplene koke under lokk i noen minutter og rør om. Er det mye fuktighet lar du eplene koke litt til uten lokk. Dette tar ikke mange minuttene så hold øye med blandingen. Tilsett sukker etter smak og rør om, Det løses raskt opp i de kokvarme eplene.

La eplene avkjøles til romtemperatur.

Bruk en terteform på 20-22 cm. med løs bunn og spray den lett med litt Formfett. Pensle tre ark filo med smør og dryss de med kanel og sukker, Kle formen med disse og la deigen henge litt over kanten. Spre eplemosen over bunnen og pensle resten av filodeigen med smør og dryss også disse med sukker og kanel. Krøll de lett sammen og legg de oppå eplene. Fold inn deigkantene og pensle over deigen med resten av smøret slik at deigen blir smurt og stek terten ved 175 °C i 25-30 minutter. La den avkjøles litt i formen før du fjerner den ytre ringen.

Terten serves lun med iskrem eller pisket krem.