Flesberglefse

etter Ingeborg Kjenås oppskrift

Dette er ekte tradisjonsbakst fra mitt eget distrikt som jeg er glad for å kunne dele med dere. Disse lefsene har blitt bakt i Flesberg i mer enn 150 år og var tidligere forbeholdt julehøytiden. Ikke bare er de tidkrevende og bake men innholdet av smør, fint mel og sukker tilsier at dette ikke var hverdagskost. I våre dager bakes de hele året og brukes som kaffemat. Noen er så heldige at de har en vedfyrt takke som mange mener gir en ekstra god smak. Jeg bruker derimot min mors trofaste Meteor som også fungerer bra.

Ingredienser

gir ca. 35 emner av 90 gram

1,6 kg hvetemel

300 g Bremykt (dette er anbefalt siden det er mykere enn meierismør og lettere og smuldre inn i melet)

tolv eggeplommer

¾ l kremfløte

en halv liter helmelk

ekstra hvetemel til utbaking (breiemjøl)

fyll:

1 ¼ kg romtemperert meierismør

900 gr sukker

Smuldre sammen hvetemel og smør. Rør sammen eggeplommer, kremfløte og melk. Bland dette inn i mel-/smørblandingen til en myk og glatt deig.

Når deigen er blandet sammen, deles den i like tunge emner etter hvor store lefser du vil bake. Rull jevne og fine boller. Jo bedre du får sammen deigen, jo lettere er det å kjevle ut runde lefser. Legg bollene på et brett strødd med hvetemel. Klem bollene gjerne litt flate og strø litt hvetemel over. Dekk til med et klede og så plast, og la brettet stå kjølig noen timer før utbaking, gjerne over natten.

Ved utbaking tas bare noen få emner inn på bakebordet av gangen. Bruk godt med hvetemel over og under lefsa når den kjevles ut. Kjevle ut lefsa så tynn som mulig. Er det mye mel på lefsa når den er ferdig bakt ut, kan den kostes rein med en myk kost, for eksempel en ny malerkost. Børst ren en plass på bakerbordet, snu lefsa og kost på andre siden. Stek lefsa på begge sider på takka. Lefsa skal få små lysebrune prikker når den er ferdig. Brett lefsa dobbel og legg til avkjøling under klede.

Ei og ei lefse smøres og deles i fire snipper. Smør bare på den ene halvdelen av lefsa og brett den andre over. Bruk gjerne en smørekniv/myk slikkepott til smøring og en skarp kniv til deling. Legg ønsket antall snipper i frysepose og frys. Lefsene tnes raskt i normal romtemperatur.