© 2010–2022 Millas Mat

Finsk nøtte - og kjernebrød

i Tove Jansons paradis - Klovharun

Vi gikk på en brødsmell her hjemme tidlig i 2018. Jeg ville kaste mindre mat og var mektig lei av alt brødet som ikke ble spist. Vår lille husholdning spiser ikke et helt brød i uken så løsningen ble å utvikle en oppskrift som ikke var mer tidkrevende enn at jeg kunne bake det etter middag, og at det kunne avkjøles over natten slik at vi begge fikk ferskt brød dagen etter. Etter litt prøving og feiling kom jeg frem til en oppskrift som jeg nå har bakt tre ganger i uken i snart to mnd. Smaken minner litt om mitt favorittknekkebrød Finn Crisp - derav navnet.

Ingredienser

gir et brød:

tre dl hvetemel

tre dl blandet grovbakstmel og fint rugmel

to dl solsikkekjerner eller grovhakkede valnøttkjerner

en teskje havsalt, finmalt

en halv pose tørrgjær

fire dl lunkent vann (40 °)

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en spiseskje akasiehonning eller lynghonning

Smør en brødform med Formfett helt opp til kanten og sett den til side.

Bland sammen alle de tørre ingredinesene samt kjernene i en bakebolle om du ikke bruker miksmasteren. Mål opp vannet og tilsett olje og honningen. Pisk det lett sammen med en gaffel og hell det i melblandingen. Rør det hele godt sammen eller la maskinen jobbe i ca. ti min til du har en jevn lett rennende deig som du kan skrape over i den smurte formen. Dekk løst med plastfolie og la brødet heve i ca. 40 min. eller til deigen når opptil kanten på formen.

Sett ovnen på 190-200 °C og plasser risten nederst i ovnen.

Ta av plasten og stek brødet i 1 t og 20 min. på nederste rille. Når det er stekt skal det ha trukket seg inn fra alle kantene på formen og enkelt kan tippes ut på en rist. La det avkjøles i minst fire timer eller over natten før oppskjæring.Oppbevar brødet innpakket i papir (ikke plast, da blir skopen bløt). Det er godt i tre til fire dager om det oppbevares riktig.