Festbolledeig fra Fuglebjerggaard

oppskrift fra Camilla Plum

En riktig god og skjønn bolledeig skal inneholde helmelk, smør, sukker og egg. I denne oppskriften bruker vi også kardemomme og revet sitronskall siden det gir en riktig deilig smak. Denne deigen kan brukes til både lussekatter med safran tilsatt i melken, små kuvert-kringler, vanlige boller tilsatt for eksempel rosiner eller sjokoladebiter, danske kanelsnegle og små eller riktig store eggebrød. De er også perfekte til fastelavn fylt med pisket krem og syltetøy eller lag svenske semlor med krem og mandelmasse. Mulighetene er mange når du mestrer det å bake gode boller.

Ingredienser

100 gr meierismør, smeltet

fire dl helmelk

25 gr fersk gjær

12-13 dl hvetemel

en dl sukker

en teskje finmalt havsalt

en teskje malt kardemomme

revet skall av en sitron

et stort egg + et ekstra til pensling

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele og sett det til side for lett avkjøling. Varm melken opp til 40 °C i en annen kjele og smuldre i gjæren med fingertuppene. Bruk deretter en liten visp for å piske den helt ut i melken.

Finn frem en bakebolle og ha i ca. tolv desiliter av melet, ha i sukker, salt, kardemomme og sitronskall og sett eltekroken på maskinen. La den gå en liten stund så alt blandes godt. Hell deretter i smør og melk gradvis og knekk i egget. La maskinen jobbe i omlag ti minutter til deigen kjennes bløt og fin ut og har for det meste sluppet kantene av bollen. Elt deigen lett for hånd og legg den tilbake i bollen, dekk den med plastfilm og et tykt kjøkkenhåndkle og sett den til heving i halvannen og opptil to timer på et ikke for varmt sted.

Deretter kan deigen formes til kringler, små brød eller boller og etterheve på papirkledde stekeplater i 40-45 minutter til før de pensles med sammenpisket egg og stekes på omlag 200 °C i 10-15 minutter alt ettersom hvor store bakverk du lager.