Engelsk julekake med tørket frukt og Royal Icing

elizabethan richcake

Opphavet til denne engelske julekaken kan vi spore helt tilbake til Elizabeth I tid på tronen som dronning av England. Det er en kake som har utviklet seg i takt med tilgangen på nye og fremmede varer som virkelig begynte å ta av på hennes tid, riktignok bare for de mest bemidlede. Noe av det mest revolusjonerende var å kvitte seg med det finmalte havremelet og heller bruke egg og svinedyrt sukker som bidro til å holde kaken bedre sammen. Kaker slik som det her er oppskrift på ble gjerne bakt i mange uker før jul og ble regelmessig dynket med whisky, sherry eller rom. Den tradisjonelle pynten er blader og bær fra kristtorn og skal man gi bort kaken som gave er det ekstra flott med en tartanmønstret sløyfe rundt. I enkelte områder i England er det for mange fortsatt tradisjon og legge frukt på sprit allerede i juli for å kunne bake kaken i november. Det sier litt som denne kakens posisjon i en tradisjonell engelsk julefeiring.

Ingredienser

frukten:

75 gr apsikat

75 gr cocktailbær

50 gr mandler

200 gr lyse rosiner

200 gr mørke rosiner

200 gr korinter

fire spiseskjeer hvetemel

kakedeigen:

250 gr smør

250 gr sukker

seks store egg

3/4 dl lys sirup

skallet av en appelsin (ta vare på appelsinen)

seks dl hvetemel

to teskjeer bakepulver

en teskje malt kanel

en halv teskje malt nellik

en halv teskje revet muskatnøtt

en dl friskpresset appelsinsaft

en dl mørk rom

glasur:

smeltet og avsilt aprikossyltetøy

royal icing:

omlag en liter melis

en til to eggehvitter

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 °C og smør en 24 cm stor springform, legg bakepapir i bunnen. Du kan også bruke en liten langpanne (20x30 cm).

Hakk mandler og cocktailbær hver for seg, bland det med hakket apsikat, rosiner, korinter og hvetemel i en pose og vend på posen så all frukten blir dekket av et tynt lag mel. Dette forhindrer at all frukten synker til bunns i kaken under steking.

Rør smør og sukker hvitt og luftig, tilsett eggene etter tur, rør godt mellom hvert og ha deretter i appelsinskall og sirup. Sikt sammen mel, bakepulver og de tørre krydderne og tilsett dette i kakerøren vekselvis med appelsinsaft og rom. Tilsett fruktblandingen helt til slutt. Hell røren i formen og stek kaken på nederste rille i mellom 1 3/4-1 1/2 time. Sjekk med en kakenål om den er gjennomstekt. Ingenting skal henge igjen på nålen.

La kaken avkjøle seg noe i formen før du tar den ut og lar den får bli helt kald på rist. Pakk den deretter inn i bakepapir og deretter i gråpapir (husholdningspapir) og sett den til lagring på et tørt, mørkt og kjølig sted i ca. to uker. Dynk den med noen spiseskjeer mørk rom en gang i uken. Jeg bruker alltid samme type alkohol som jeg har brukt i kaken.

Når kaken skal serveres legger du den på et kakefat og smører over en løvtynt lag med smeltet og silt aprikossyltetøy oppå og på sidene av kaken. Det er viktig at lager blir tynt. La så kaken stå en stund så aprikosen får tørket godt ut. Pisk melis og eggehvite til en stiv glasur og smør den over kaken til slutt. Sett den så kjølig en stund så glasuren stivner skikkelig. Den skal ha en helt tørr overflate når den skjæres opp.