Elsa Lystads gode grovbrød

en legendarisk komedienne

Da Elsa Lystad var gjest i Nytt på Nytt for noen år tilbake snakket hun om at hun laget så "jævla godt brød" (ja, det var ordrett det hun sa) og da ble jeg nysgjerrig. Men en oppskrift var ikke å oppdrive for hun laget brødene på slump. Men så ble hun senere filmet mens hun bakte disse brødene og da var det bare å rigge seg til foran tv-skjermen med briller og notatblokk og her er resultatet. Og hun hadde helt rett, dette er jævla godt brød.

Ingredienser

gir et brød:

tre dl hvetemel

en dl sammalt rugmel

to dl solsikkekjerner

en dl byggmel

en dl kruskakli

havsalt etter smak, jeg bruker i underkant av en halv spiseskje

en spiseskje vanlig olivenolje

en god teskje akasie-honning

en halv pose tørrgjær

omlag fire dl lunkent vann

Fremgangsmåte

For å lage denne deigen kan du bruke en bakebolle men jeg bruker miksmasteren. Bland sammen alt det tørre og tilsett havsalt og tørrgjær, rør godt. Ha i olje og honning og begynn og spe ut med lunkent vann til du ender opp med en noe klissete deig. Fyll den i en smurt brødform på omlag to liter, dekk formen med plastfolie og la det heve lunt i en time. Sett ovnen på 190-200 °C og stek brødet på nederste rille i en snau time.

Vipp brødet ut av formen, dunk i det på undersiden og er lyden hul er brødet gjennomstekt. La det avkjøle seg helt på rist. Oppbevar det innpakket i bakepapir eller linpose, da holder det seg godt.