© 2010–2020 Millas Mat

Ekte kransekake

mandler, melis og eggehvitte - ikke noe mer

Det er sikkert noen som synes jeg er en snobb nå men skikkelig tradisjonell kransekake skal bakes med skåldede mandler, alt annet er latskap. Det er dessverre mye juks og tull med kransekake siden mange selger slike kaker som ikke inneholder det spor av mandler, de bruker hvetemel og mandelessens. En ekte kransekake skal kun inneholde mandler, melis og eggehvitte. Dette var en av de virkelige kostbare kakene å servere før i tiden da mandler var svært dyrt i innkjøp.

Ingredienser

500 gr malte skåldede mandler

400 gr melis

tre eggehvitter

Mal mandlene fint i en mandelkvern, andre gangen de kvernes blander du inn melisen så alt blir malt og blandet skikkelig godt sammen.

Tipp denne massen nedi en kjele og ha i alle eggehvitene. Bruk en tresleiv og arbeid massen godt sammen, rør hele tiden mens massen sakte varmes opp. Når du tar i deigen med fingertuppene og den kjennes god og varm ut (du skal ikke brenne deg) tar du kjelen av platen, har den over i en plastpose og lar den ligge på benken til neste dag- ikke legg den i kjøleskapet, da blir den altfor hard å få ned i sprøyten.

Hvis du bruker kransekakeformer så pensle de godt med smeltet smør, dryss deretter i semulegryn og rist av det overflødige. Hvis du bare vil lage stenger sprøyter du deigen rett ut på en bakeplate kledd med bakepapir.

Steketiden er ca. 20 minutter ved 150 °C. Kransekaken kan med hell fryses.