© 2010–2022 Millas Mat

Ekte kransekake

mandler, melis og eggehvitte - ikke noe mer

Tradisjonell kransekake skal helst bakes med skåldede mandler. Det er dessverre mye juks med kransekake siden enkelte som selger dem baker kransekake uten det minste spor av mandler - de bruker hvetemel og mandelessens for smaken. En ekte kransekake skal kun inneholde mandler, melis og eggehvite. Dette var en av de virkelige kostbare kakene å servere før i tiden da mandler var svært dyrt i innkjøp. Kaken har funnet veien til oss via Danmark og Tyskland der den er en viktig del av julefeiringen.

Ingredienser

500 gr malte skåldede mandler

400 gr melis

tre eggehviter

Mal mandlene fint i en kvern, andre gangen de kvernes blander du inn melisen så alt blir malt og blandet skikkelig godt sammen.

Tipp denne massen nedi en kjele og ha i alle eggehvitene. Bruk en tresleiv og arbeid massen godt sammen, rør hele tiden mens det hele sakte varmes opp. Når du tar i deigen med fingertuppene og den kjennes god og varm ut (du skal ikke brenne deg) tar du kjelen av platen, har den over i en plastpose og lar den ligge på benken til neste dag- ikke legg den i kjøleskapet, da blir den altfor hard å jobbe med.

Hvis du bruker kransekakeformer så pensle de godt med smeltet smør, dryss deretter i semulegryn og rist av det overflødige. Hvis du bare vil lage stenger sprøyter du deigen rett ut på en stekeplate kledd med bakepapir.

Steketiden er omlag tjue minutter ved 150 °C. Kransekaken kan helt fint fryses og er god i minst et halvt år.