© 2010–2022 Millas Mat

Den offisielle Kvikk Lunsj-kaken fra Freias kjøkken

kake, kjeks og sjokolade

Denne kaken er en skikkelig festkake som frister både store og små. Den er en typisk bursdagskake eller noe man lager til skikkelige sjokoholikere. Kvikk Lunsj er også et ekte stykke norsk industrihistorie og er et av de sterkeste merkevarene i Norge. Den ble lansert i 1937 som tursjokoladen og formen på pakken ble laget slik at den skulle passe perfekt nedi brystlommen på en anorakk, og selve sjokoladen skulle forestille skispor. I begynnelsen ble det også lagt vekt på at sjokoladen var sunn så på pakkene ble det trykket følgende tekst: «en pakke Kvikk Lunsj har samme næringsverdi som et kokt egg og to stykker brød med smør». På innsiden av sjokoladepapiret ble fjellvettreglene trykket.

Ingredienser

kakebunn:

300 gr smeltet smør

fire egg

tre dl sukker

to teskjeer ekte vaniljesukker

fire spiseskjeer mørk bakekakao

en halv liter hvetemel

tre teskjeer bakepulver

to dl helmelk

——

fyll & pynt:

tre appelsiner skjært i fileter

en pose Non Stop

litt kakestrøssel

fire pakker kjøleskapskalde Kvikk Lunsj sjokolader

gavebånd til å knyte rundt kaken

——

glasur:

250 gr smeltet smør

omlag åtte dl melis

fire teskjeer ekte vaniljesukker

to spiseskjeer mørk bakekakao

tre spiseskjeer sterk god kaffe

Begynn med selve kaken. Smelt smøret og la det avkjøle seg litt. Pisk sukker og egg litt luftig med miksmasteren men du trenger ikke piske det til eggedosis. Ha i det tørre vekselvis med smeltet smør og melk og bland alt til en jevn kakerøre. Ha røren i en dyp smurt springform på 24 cm og husk bakepapir i bunnen av formen.

Stek kaken ved 170 °C i omlag 45-55 minutter. Husk å sjekke med en kakenål at den er ferdig og la den avkjøle seg i formen. Klikk av ringen og vend kaken på en rist og la den deretter avkjøle seg helt. Del deretter kaken inn i tre jevnt tykke lag.

Mens kaken avkjøles skjærer du ut fileter av appelsinene og legger de under plast i kjøleskapet til kaken skal pyntes.

For å lage glasuren smelter du smøret og rører inn de øvrige ingrediensene til glasuren. For å være sikker på at du får en glatt glasur er det lurt å sikte melisen. Melisklumper kan være vanskelige å piske helt ut så en sikt ordner det for deg.

Når du skal sette sammen kaken så gjør du følgende. Først finner du frem fatet kaken skal serveres på og legger på den nederste kakebunnen. Smør på litt glasur og legg på alle sitrusfiletene i et jevnt lag. Legg på en ny bunn, ha på litt glasur og dryss over med finhakket Kvikk Lunsj. Legg tilslutt på toppen og glaser resten av kaken oppå og på sidene. Pynt kaken med Kvikk Lunsj langs kanten samt Non Stop og kakestrøssel på toppen.

Som et alternativ til å dekorere kantene av kaken med hele staver av Kvikk Lunsj kan du grovhakke den avkjølte sjokoladen i en prosessor og bruke en spatelkniv til å “lime” på sjokoladesmulene rundt kanten av kaken før du pynter den på toppen.