© 2010–2022 Millas Mat

Dansk steinalderbrød uten hvetemel og gjær

ikke er oppskrift fra våre forfedre

Jeg kan ikke helt se for meg at man bakte brød i steinalderen, hvertfall ikke på samme måte som i nyere tid siden de ikke hadde gruer. For noen år tilbake kunne vi lese om steinalderdietten og der skulle man lange innpå med nøtter og frø så jeg vil tro at denne oppskriften fra Danmark kan være inspirert av dette. Brødet inneholder ikke noen typer mel eller gjær og bindemiddelet er egg og olje. Smaken minner meg først og fremst om knekkebrød. Når det gjerler steinalderkostholdet generelt så husk at snittalderen for steinaldermennesket var rundt 25-30 år.

Ingredienser

til et brød:

100 gr solsikkefrø

100 gr gresskarfrø

200 gr nøtteblanding (mandler, hasselnøtter og valnøtter)

100 gr brune linfrø

100 gr tørket eple i små biter

150 gr malte flax (lyse linfrø)

fire egg

0,8 dl solsikkeolje

halvannen spiseskje brødkummin (karve)

en teskje havsalt

Sett ovnen på 180 °C og bland sammen alle de tørre ingrediensene og tilsett egg og olje. Rør det hele godt sammen til en jevn miks og ha det hele over i en halvannen liter stor brødform kledd med bakepapir. Press deigen godt nedi, brødet vil ikke heve seg så ikke vær redd for at det vil flomme over i ovnen.

Stek brødet i omlag en time inntil det har fått en god skorpe og har en hul lyd når du tapper på det. ha det avkjøles helt i formen før du tar det ut. Hvis ikke vil det lett falle fra hverandre. Server brødet i tynne skiver og gi det gjerne en runde i brødristeren. Det smaker ekstra godt med ost til.