© 2010–2022 Millas Mat

Dansk citronmaane

etter oppskrift fra 1902

Denne tradisjonelle danske kaffekaken er bakt etter det som britene kaller pound-prinsippet. Enkelt forklart betyr det like mengder av flere ingredienser som her det det er like mye smør, sukker og hvetemel i oppskiften. Dette er en myk, saftig og holdbar kake som er lett å frakte med seg, alltid populær og ganske så mye bedre på smak enn den infamøse ferdigvarianten.

Ingredienser

250 gr mykt meierismør

250 gr sukker

250 gr hvetemel

fire store egg

en kvart teskje bakepulver

halvannen teskje ekte vaniljesukker

saften av en halv sitron

skallet av en hel sitron

----

glasur:

ca. 300 gr siktet melis

to til tre spiseskjeer helmelk

noen dråper sitronekstrakt eller frisk sitronsaft

valgfri pynt feks. kandiserte fioler eller spinkles

Smør en 22-24 cm. springform og ha bakepapir i bunnen. Sett k-vispen på miksmasteren og pisk smøret mykt og dryss i sukkeret mens maskinen går. Knekk eggene i en liten mugge eller i et litermål og hell i ett og ett av gangen slik at det hele blir en jevn masse. Skrap ned fra kantene av bollen og opp fra bunnen med en slikkepott slik at det ikke er store smørklumper i bunnen av bollen.

Sett maskinen på lav hastighet og tilsett hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Avslutt med presset sitronsaft og revet sitronskall og bland det hele til en fyldig kakedeig.

Ha deigen i den smurte formen og fordel den jevt utover, vær nøye siden denne røren er for tykk for å renne utover av seg selv. Sett kakeformen i kald ovn, sett temp. til 165 °C og bak kaken ui ca. 45 minutter.

La kaken avkjøle seg godt på rist før en tas ut av formen og vendes før bakepapiet tas av. Når kaken er helt avkjølt bruker du bunnplaten på springformen til å skjære ut en halvmåne.

Pisk sammen siktet melis, melk og sitronsaft til en tykk glasur og hell den over kakemånen. Dryss på ønsket pynt og la den stivne før servering.